Реклама / Ads
11| 13978 |28.02.2011 АРТ ДЖУНГЛА

И‒и‒и‒и Оскарът отива у...Джордж VІ

.
Колин Фърт в кадър от филма
Мистър Дарси на квадрат този път е Джордж VІ, а статуетката му отива много.
 

Ju_18 SmileSmileSmile

„И‒и‒и‒и Оскарът отива у...Колин Фърт" Мнозина искаха да чуят тази реплика в Кодак Тиътър снощи, а най‒вероятно английският актьор най‒много от всички е мечтал за наградата за най-добър актьор в главна роля. Впрочем спецовете твърдяха, че тази година категорията „Най‒добра мъжка роля” има предизвестен победител.

И така - на 83-а церемония по връчването на премиите на американската киноакадемия, британският филм „Речта на краля" бе признат за най-добър филм на 2010 годин
а. Наградата за най-добра режисура получи режисьора на филма Том Хупър, наградата за най-добра мъжка роля получи Колин Ферт- изиграл ролята на крал Георг VI. Филмът вече събра 230 млн. долара и бе номиниран за „Оскари" в 12 категории.

За най-добра актриса бе призната Натали Портмън за ролята й на балерина във филма „Черният лебед" на Дарен Аронофски.
Наградата за второстепенна женска роля получи Мелиса Лео за играта си във филма „Боецът".
Крисчън Бейл получи наградата за най-добра мъжка второстепенна роля.
За най-добър пълнометражен анимационен филм е признат „Играта на играчките 3".
Наградата за най- добър документален филм бе присъдена на „Вътрешни работи", посветен на световната икономическа криза.
Най-голям брой технически „Оскари" получи фантастичния трилър на Кристофър Нолан „Начало".
Церемонията бе водена от 28- годишната Ан Хатуей, най-младата водеща в историята на церемониите по връчването на наградите.

историята в "Речта на краля"

Филмът впрочем е интригуващ разказ за Албърт Фредерик Артър Джордж Уиндзор, крал на Великобритания, Ирландия, на британските доминиони и император на Индия. Той е роден е на 14 декември 1895 г. и царува от 1936 г. до своята смърт. Бил скромен и стеснителен младеж, който се възхищавал на брат си Едуард, принц на Уелс. От раждането си до 30-годишна възраст Джордж страда от заекване, което още повече засилва стеснителността му. Всичко обаче било до време, защото се появява даровитият терапевт Лайнъл Лог, който помага на краля да се излекува от заекването. Джордж бил женен за амбициозната Елизабет Боуз-Лайън, която му ражда 2 дъщери - Елизабет и Маргарет. Кралят умира от коронарна тромбоза в съня си на 6 февруари 1952 г.
Скандалът около абдикацията на Едуард VIII довел до спадане на авторитета на короната. Абдикацията обаче била засенчена от наближаващата война в Европа, която впоследствие обхваща целия свят. На 1 септември 1939 г. Великобритания и Франция обявяват война на нацистка Германия.
Джордж, следвайки примера на баща си, посещава армията, фабриките за муниции, пристанищата, както и градовете, засегнати от бомбардировките, за да повдигне бойния дух на населението. Когато нацистите бомбардират Лондон, кралското семейство остава в Бъкингамския дворец. Елизабет, съпругата на Джордж VI, е наречена от Адолф Хитлер "най-опасната жена в Европа". Джордж постоянно държи револвер в кабинета си и заявява, че ще защитава Бъкингам до смърт. За щастие обаче не се стига дотам. Действията на кралят и кралицата по време на Втората световна война помагат много за възстановяването на позагубеният престиж на монархията.
Крал Джордж VI е наследен на трона от по-голямата си дъщеря Елизабет, която царува и до ден‒днешен.

Фърт ‒ Дарси на квадрат‒ Джордж VІ

Точно тази интересна история пресъздава филмът „Речта на краля”. И е съвсем естествено, че трябва да я изиграе англичанин. Колин Фърт е изключително подходящ за нея, още повече, че той вече е играл английски благородници. Спомняте ли си неговият мистър Дарси в серийния „Гордост и предразсъдъци”? Страхотен, нали! Фенките му, разбира се, го познават и от участието му в романтични комедии като "Дневниците на Бриджит Джоунс" (героят му там пак се казва Дарси, съдба!) и "Наистина любов".

Колин Фърт
е роден на 10 септември 1960 г. в Грейшот, Хемпшир, Англия. Семейството му е добре образовано - баща му е преподавател по история в Университета в Уинчестър, а майка му е лектор по сравнително религиознание. Дебютът на Колин на театрална сцена е още в детската градина. По‒късно учи в Театралното училище в Чолк Фарм, Лондон. “Открит” е за драматичното изкуство докато играе Хамлет. След това посещава колежа Бартън Певерил в Истли, Хемпшир, а неговият учител по кино още преподава там.

Учителят му, т.е. логопедът му в „Речта на краля” е не кой да е, а самият Джефри Ръш. Донякъде играе себе си, героят му е австралиец, както и самият той. Впрочем Ръш е един от 20‒те души в света, които притежават "Тройната корона": Оскар, Тони и Еми. Има и два Златни глобуса. Най-известните му филми са „Блясък“, както и трилогията "Карибски пирати". И сега беше номиниран за второстепенна роля, а Оскарът щеше да му приляга, въпреки че за него не беше толкова сигурно, че ще чуе сакралното изречение: „И‒и‒и‒и Оскарът отива у...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5788 |26.02.2011 Сезар предшества Оскар . 16| 7501 |24.02.2011 Ивайло Христов: Младите нямат вкус за кино! . 7| 7883 |24.02.2011 "На инат" прати Поли Генова на Евровизия . 9| 38607 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads