Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
0| 4158 |28.09.2016

„История на българите от Македония“ с ново издание

.
Вече е факт второто, преработено издание на том първи от фундаменталния труд на акад. Григор Велев „История на българите от Македония“. Той излиза с логото на „Изток-Запад“ и предлага аналитичен прочит на историческите процеси в Македония през периода на Древността и Средновековието.

Във фокуса на вниманието на автора попадат произходът на българите, хронологията на тяхното разселване, утвърждаването на българската държава, а също така възникването на понятието „Македония“ като административна област на Византия и етническият състав на нейното население. Проследено е присъединяването на областта към българската държава. Обърнато е специално внимание върху развитието на църковното дело и културата. Акад. Велев аргументирано защитава тезата за Македония като българска земя, населена с българи християни. Характерна за текстовете на автора е безкомпромисната вярност към историческата истина, постигната благодарение на работата с хиляди документи и исторически извори.

 

Акад. Велев отлично познава научните изследвания и историографията, посветени на темата и работата му се отличава с многостранна информираност и задълбочено познаване на събитията и процесите, свързани със съдбата на Македония през Древността и Средновековието. Трудът на акад. Велев е забележителен и по още една причина: той успява да синтезира огромен обем от информация в сполучливо структуриран разказ.

 

През разглеждания период аналитичният подход към историческите процеси е съчетан с проникновен поглед към миналото не само на българите в историко-географската област Македония, но и на цялата българска държава в нейното развитие.

 

Изследвайки детайлно най-значимите събития, свързани с историята на българите от Македония, трудът на акад. Велев, представя на читателите цялостна картина за миналото на Балканите.

 

Характерни за трудовете на акад. Велев са обективност, аналитичност и енциклопедизъм. В днешното време на забравени ценности и национални идеали появата на „История на българите от Македония“ е светъл лъч, който се обръща към нашето минало.

 

Едно от многото достойнства на том първи на „История на българите от Македония“ е богатият снимков и документален материал, включен в книгата. Рецензент на книгата е акад. проф. д-р Пламен Павлов, а редактори – акад. Румен Леонидов и Вера Гьорева. Оформлението на корицата е дело на Андрей Козарев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Маша Илиева за Фрог: В чужбина българите превзеха балета, търгуват го на черно 5| 8941 |07.06.2016 . Палестинецът, спасил от бесило българите в Малайзия: Беше много трудно 1| 10420 |27.07.2015 . Славчо Велков: Видях се с президента на Палестина заради спасяването на българите в Малайзия 0| 8118 |16.07.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ