Реклама / Ads
3| 6577 |21.08.2009 АРТ ДЖУНГЛА

ЮНЕСКО брани Стария Несебър

.
изглед от Несебър
Несебър не е застрашен да отпадне от списъка на ЮНЕСКО. Той е неповторимо културно и природно наследство на човечеството и не може да не принадлежи на световната съкровищница.
 

Това заяви след специалното си посещение в древния град Тадамичи Ямамото – постоянен представител на Япония в Световната организация на културно-историческите и природни забележителности – ЮНЕСКО.

Визитата на двамата посланици на ЮНЕСКО у нас е по инициатива на Ирина Бокова Пратениците на организацията са пожелали лично и пряко да се запознаят с актуалното състояние на древните сгради, както и на цялостната визия на античния град. В този контекст те споделиха, че Несебър е един от най-ценните паметници в Списъка на световното културно наследство и е много важно различните посланици в ЮНЕСКО да видят как се съхранява това богато културно наследство на България.

След близо 3-часовата обиколка на полуострова в компанията на българския представител в ЮНЕСКО Ирина Бокова , г-н Ямамото сподели, че за него Несебър притежава една несравнима комбинация от много важни елементи, които привличат хората от цял свят. Изключително важно е неговото историческото наследство, но градът е уникален и заради красивата си природа. Той подчерта, че твърде малко са градовете, които биха могли да се похвалят с такава комбинации, затова смята, че всички знаят защо Старият Несебър е в списъка на Световното културно наследство.

Кметът на града Николай Димитров от своя страна предложи на посланиците на ЮНЕСКО да изготвят стратегия за създаване на Фонд към организацията за финансиране на реставрационни дейности и съхраняване на архитектурните паметници, които са най-силно застрашени. Според Димитров, чрез иницииране на такъв фонд в световен мащаб, би могло да се акумулират целево необходимите средства, за да се поддържа цялостният облик на този град паметник, наследен от хилядолетия.

Идеята на кмета бе приета с одобрение от г-н Ямамото. Тя ще бъде включена и в стратегията на Ирина Бокова, която е кандидат за Генерален директор на тази най-престижна и авторитетна институция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 12192 |20.08.2009 Народният театър продава онлайн билети . 10| 7465 |19.08.2009 150 чужденци играят Паневритмия на Рилските езера . 0| 5738 |18.08.2009 Любовта е лудост за 17-ти път във Варна . 9| 38674 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads