Реклама / Ads
4| 12536 |08.11.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Изровиха 1, 5 кг. златно съкровище край Свещари

.
Диана Гергова проучва могилата от 2003 година
Ковчеже, пълно със злато, изровиха археолози край Свещари, Разградско. Уникалната находка от златни накити, намерена вчера под Омуртаговата могила в резервата Сборяново от екипа на проф. Диана Гергова от БАН , съдържа килограм и половина изящни накити от времето на гетското царство.
 

Археолозите проучва т.нар. Омуртагова могила вече 20 години. Откритието е неочаквано дори за тях. При разкопаването на най-големия надгробен паметник в района професор Диана Гергова и нейните помощници са се натъкнали на части от дървено сандъче, в което има обгорели кости и пепел заедно с множество изключително добре запазени златни предмети.

„В процес на проучване сме в момента. Работим на фарове, защото утре времето ще се развали. Мястото на намирането на находката е много необичайно и бързаме да се справим преди да е заваляло", обясни археологът д-р Гергова.

Находката е изключителна - от прекрасни златни накити и апликация към конска сбруя с много хубав златен начелник с конско протоме. Тя е от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр, обясни тя.

„Това е времето на апогея на Гетската държава и може да се предположи, че най-голямата, Омуртаговата могила на царския некропол на гетите, така или иначе ще ни даде интересни резултати, когато имаме средства да я проучваме. Това се случи със спонсорство, за съжаление, не със средства на държавата", уточни д-р Гергова.

„Много се радвам, че показахме отново колко е голямо значението на резервата Сборяново, за който отдавна държавата не отделя никакви средства. Това е един център от световно значение във всяко едно отношение. Радвам се, че това се случи точно тази вечер, тази нощ. Сега ще работим през цялата нощ за почистване на находката, защото тя е с много дребни златни предмети", каза още археологът, предава „Фокус”.

Голямата Свещарска могила е знаков паметник за българската археология и история, тъй като се смята, че там може да е погребан Омуртаг.
Няколко пъти на могилата е правено геофизично проучване и вече има обективна картина. През лятото на 2009 г. екипът на д-р Гергова откри монументална, но разрушена тракийска гробница в южната периферия, в центъра има по-малка могила, а в нея - друга структура, може би по-ранен гроб или култово съоръжение.

В съседна по-малка могила археоложката разкри тогава богато тракийско погребение от края на IV-началото на III в.пр.Хр. Сред гробните дарове на мъртвия има амфори, гръцка керамика и метални предмети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 22159 |28.09.2012 4 кг. тракийски сребърни монети изровиха край Синеморец . 5| 11196 |16.04.2012 След 63 години Панагюрското съкровище отново у дома . 6| 7950 |22.12.2011 Пловдив във война с Вежди Рашидов за Панагюрското съкровище . 0| 6158 |16.02.2010 Антично съкровище представят в НИМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads