Реклама / Ads
0| 5783 |12.08.2009 АРТ ДЖУНГЛА

„Източни пиеси” се бори за Сърцето на Сараево

.
Пълнометражният дебют на режисьора Камен Калев е в официалния конкурс на 15-ия Международен кинофестивал в Сараево (12-20 август 2009 година).
 

„Източни пиеси” вече успя да провокира интереса на публиката и критиката на кинофестивалите в Кан, където бе селектиран в “Петнайсетдневката на режисьорите”, Мюнхен и Мелбърн, както и на специалните си прожекции в Марсилия, Париж, Рим, Милано и Брюксел.

Премиерната прожекция на „Източни пиеси” в рамките на Сараево Филм Фест ще бъде на 16 август, когато ще могат да го гледат както и критиците, и широката публика, така и гостите на фестивала.

Основният фокус в селекцията на фестивалните филми е региона на Югоизточна Европа, но фестивалът има амбицията да представи важни и иновативни продукции от висока класа, създадени по цял свят.

Филмът на Камен Калев ще се състезава с още 9 продукции за престижната награда „Сърцето на Сараево”, която има и финансово измерение от 25 000 евро (осигурени от Съвета на Европа). Победителят в конкурса ще бъде определен от международното жури на фестивала с председател сръбската актриса Миряна Каранович (позната на зрителите от култовия филм на Кустурица „Баща в командировка” и от „Гърбавица” на Ясмила Збанич) и членове: Кристиян Жьон - селекционер на фестивала в Кан, Бенедек Флийгауф - унгарски режисьор-експерименталист, Анамария Маринча - румънска актриса от нашумелия "4 месеца, 3 седмици и 2 дни" на Кристиян Мунджиу и Виланд Шпек -
директор на секция "Панорама" от Берлинале.

Според селекционерката на филмите в официалния конкурс Елма Татаражич голяма част от филмите в конкурса са дебюти, създадени със скромни бюджети, при трудни условия, но с изключителна енергия и страст към правенето на кино. „Това ново поколение от кинаджии не се интересува от граници, правила и фондове. Единственото, което ги интересува е съвременния и красив начин да разаказват чрез филмите историите си и да общуват с публиката. И това е тхения начин да разрушат границите на филмовия език и на филмовия раказ”, убедена е Елма Татаражич.

Два са представителите ни сред късометражните проекти, които ще се борят за награда на 15–ия Сараево Филм Фест - „Омлет” на Надежда Косева ( удостоен награда от Сънданс Филм Фестивал’09) и оригиналната анимация „Три сесетри и Андрей” ( носител на приза Jameson от 13-ия София Филм Фест) на режисьорите Борис Десподов и Андрей Паунов.

В категорията за най-добър документален филм ( в която миналата година „Сърцето на Сараево” спечели режисьора Борис Десподов за филма си "Коридор №8"), тази година е селектиран филма „Голешево” на младия български автор Илиян Мелтев, който живее и работи в Лондон.

В програмата за представяне на проекти в развитие „Синелинк” – Сараево, Явор Гърдев и Владислав Тодоров ще кандидатстват с втория си съвместен проект „Цинкограф”. „Синелинк” е своеобразен пазар за копродукции, на които се показват 10 пълнометражни проекти в развитие пред професионалисти, селекционери, продуценти и фестивални директори от цял свят. Целта е тези проекти да намерят своята финансова подкрепа. „Синелинк” е един от най-важните филмови пазари в Югоизточна Европа.

Продуцентът Мартичка Божилова ( „Георги и пеперудите”, "Коридор №8" и т.н.) ще представи българския филм-омнибус „15” в една от най-престижните секции на феста – „На фокус”.

Публиката на Сараево Филм Фестивал може да избира какво да гледа в 13 програми. Всяка година в Сараево се събират към 100 000 почитатели на седмото изкуство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6556 |07.08.2009 The best от БГ-фотографиите във Варна . 81| 16925 |05.08.2009 Бат Бойко дай газ утрепа конкуренцията в You Tube . 0| 6156 |05.08.2009 Дъжд от музика и кино за летните жеги . 9| 38607 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads