Реклама / Ads
17| 6308 |07.12.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Кабаиванска се нареди до Т.С Илиът, Умберто Еко и сър Елтън Джон

.
Райна Кабаиванска
Министърът на културата на Франция Фредерик Митеран ще удостои именитата прима Райна Кабаиванска с титлата Командор на Ордена на Френската Република за изкуство и литература (Commandeur a l`ordre des Arts et des Lettres).
 

Франция реши да присъди най-високата степен на Ордена за изкуство и литература на Райна Кабаиванска за особени заслуги в разпространението на културата и музиката във Франция и в света.

 

Церемонията по връчването  на високото отличие ще се състои на 9 декември във вила Медичи в Рим, съобщиха от пресцентъра на НБУ.

 

Голямото българско сопрано по време на своята повече от петдесетгодишна кариера триумфира многократно в най-големите френски оперни театри – Гранд опера в Париж, Марсилия, Тулуза, Екс-ан-Прованс и други. Повече от 50 години на сцените по цял свят Райна Кабаиванска интерпретира всички големи композитори – от XVIII век (Спонтини и Глук) и мелодрамата на XIX век, до съвременните като Яначек, Пуленк и Рота.

 

Титлата Командор на Ордена за изкуство и литература е присъдена през годините на личности като Томас С. Елиът, Боб Дилън, Клинт Истууд, Вацлав Хавел, Умберто Еко, Рудолф Нуреев, Мерил Стрийп, Елтън Джон.

 

В България, в Нов български университет Райна Кабаиванска вече 12 години води майсторски клас по оперно пеене и интерпретация, където учреди и фонд за стипендии за млади оперни изпълнители за обучение в България и Италия.

 

На 10 и 11 декември нейни ученици ще изпълнят главните роли в операта "Бохеми" от Джакомо Пучини в Софийска опера и балет. Спектакълът е част от проекта "Райна Кабаиванска представя свои студенти на международна сцена", съвместна инициатива на Нов български университет, Софийската опера и балет и Театро комунале "Лучано Павароти" в Модена. През януари 2012 г. постановката ще бъде представена и в Модена, Италия. Вече трета година основен спонсор на фонд "Райна Кабаиванска" е фондация "Америка за България".

 

Райна Кабаиванска е носител и на най-престижните ордени на България (Орден Стара планина) и на Италия (Кавалер на Големия кръст на Ордена на Италианската Република).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7379 |06.12.2011 Телевизиите в коледен и Новогодишен запек . 0| 5827 |06.12.2011 Пишеща принцеса идва на панаира на книгата . 10| 7570 |05.12.2011 Българите във Виена се огледаха в изследване за себе си . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads