Реклама / Ads
1| 9025 |20.04.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Камен Калев грабна приза "Стоян Камбарев"

.
Режисьорът Камен Калев
Наградата "Стоян Камбарев" спечели режисьорът Камен Калев за филма "Източни пиеси" - еднa от най-успешните български продукции за последните години, създадена без помощта на държавни институции и субсидии.
 

Първият носител на приза, учреден в памет на емблематичния български режисьор,  получи статуетка, грамота и парична премия от 3000 лева на тържествена церемония, състояла се снощи в “ Sofia live club” на Националния дворец на културата.

За театралното отличие мериха сили актьорът Камен Донев, писателят Тома Марков, режисьорите Камен Калев и Явор Гърдев и скулпторът Бора Петкова.

Наградата, която е само една, бе определена чрез явно гласуване на 10-членно жури, в състав Деси Тенекеджиева,  Елин Христов Рахнев, Николай Карамфилов, Димитър Гочев, Никола Вандов, Георги Михалков, Кремена Димитрова, Бойка Велкова, Мариета Първанова и Емилия Груева - членове на Управителния съвет на фондация "Стоян Камбарев".

Актьорът Камен Донев получи специалната награда на Ордена на Тамплиерите от Йерусалим - O.S.M.T.J. , в лицето на н.п. Д–р Димитър Кочев.

Наградата “Стоян Камбарев” е учредена с цел да се стимулират, както морално, така и финансово младите хора, които са се отдали на това изкуство и притежават талант да развиват свой индивидуален почерк, казват учредителите на едноименната фондация. Във време, в което държавните институции са повече от всякога блокирани от финансовата криза, е изключително трудно за творците, а особено много - за по-младите от тях, да се занимават със своето призвание, обясняват те.

Петимата номинирани бяха сюрпризирани от организаторите на събитието и със специален “пакет бонуси” – уйкенд за двама в СПА-хотел в Банско, албуми на гостите на вечерта - джаз изпълнителят Васил Петров, пианистът Боби Вълчев, перкусионистът Калин Вельов, китаристът Димитър Кърнев и Дидо от D2, изданието “Театърът на Стоян Камбарев – режисура на пространството” на Кремена Димитрова и бутилка вино от специалната колекция на “Домен бояр”.

По време на събитието бе разиграна томбула с награди за публиката. Със средствата, събрани от нея, ще бъде подпомогната дейността на Фондацията, която ще продължава да търси, да открива и подпомага млади творци, които имат нетрадиционен поглед към света и желание да полетят в изкуството, наречено театър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8707 |19.04.2010 Пет номинации, една награда "Стоян Камбарев 2010" . 0| 8081 |04.02.2010 Изкупиха билетите за новия спектакъл на Камен Донев . 3| 6682 |24.01.2010 “Гадни копилета” получи приза на актьорската гилдия на САЩ . 4| 5463 |18.01.2010 Аватар грабна Златен Глобус, готви се за Оскар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads