Реклама / Ads
0| 5087 |02.05.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Кичур на Леонардо да Винчи беше показан в Италия

.
Кичур, за който се предполага, че е от косата на Леонардо да Винчи, беше показан за първи път в Леонардовата библиотека в родното село на ренесансовия гений в Тоскана, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 

Специалистите се надяват да бъдат направени ДНК изследвания и да бъдат открити евентуални непреки наследници на Леонардо.

 

"Не твърдим със 100 процента сигурност, че това е неговата коса. Казваме, че ще е възможно на базата на генеалогични изследвания да сравним ДНК от този материал с този на живи наследници на Леонардо в Тоскана и от различни гробове във Франция и Испания", каза Алесандро Вецози, специалист по Ренесанса. 

 

Кичурът се състои от няколко десетки светли косми, поставени в рамка. Към тях има бронзов пръстен, носен вероятно от самия Леонардо. Експонатите са принадлежали на френския писател Арсен Усей (1814-1896). Той бил музеен инспектор и през 1863 г. трябвало да направи разкопки на гроба на тосканския майстор в замъка Амбоаз, в долината на река Лоара, Централна Франция.

 

Върху надгробната плоча личали буквите EO -AR -DUS -VINC. В гроба имало френски и италиански медали от епохата. Скелетът бил с дясната ръка под главата. Намерени били косми от брада и коса.

 

"След 40 години изследване на родословието на Леонардо да Винчи, през 2016 г. установихме 35 негови непреки живи наследници," - заяви Алесандро Вецози.

 

Алесандро Вецози избра деня на 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи, за да представи реликвата. 
 
Президентите на Франция и Италия положиха венец на гроба на великия италиански енциклопедист Леонардо да Винчи, починал във френския град Амбоаз точно преди 500 години. 

 

Леонардо да Винчи е роден през 1452 г. като извънбрачно дете на богат аристократ и селска девойка. Той е отгледан от дядо си по бащина линия и от чичо си. Според официалната версия самият Леонардо няма деца, но има около двадесет полубратя.

Леонардо умира на 2 май 1519 г., като прекарва последните три години от живота си във Франция.


Досега не е постъпвала официална молба за извличане на ДНК от тленните останки на Леонардо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6709 |07.12.2017 Саудитски принц купил картината „Спасителят на света“ на Леонардо за 450 млн. долара . 0| 6046 |13.10.2017 Оцениха портрет от Леонардо да Винчи за 100 млн долара . 1| 7340 |29.09.2017 Намериха ескиз на голата Мона Лиза от Леонардо да Винчи . 0| 5606 |13.12.2016 Изгубена скица от Леонардо да Винчи се появи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads