Реклама / Ads
0| 4246 |20.09.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Кино и музика в шеметна вихрушка на Киномания

.
Джаз легендата Чет Бейкър, феноменалната Джанис Джоплин, големият Майлс Дейвис, знаменитият Дейвид Боуи и неповторимия Принс ще гледаме в тазгодишното издание на Киномания. За 30-годишнината си кинопанорамата ще покажеи най-новото от популярния режисьор Карлос Саура –„J: Beyond Flamenco”. Световната премиера на филма се състоя едва преди няколко дни (на 13 септември) в Торонто.
 

Традиционният испански танц хота от родната област на Саура - Арагон, през годините се е развил в нови артистични измерения. С неподражаемия си стил, Саура продължава да дестилира музиката и да изследва границите на изкуството в най-чистата му форма. Филмът е с участието на най-големите легенди сред испанските танцьори в момента, сред които Сара Барас. От 2004 г. насам Киномания показва всеки нов филм на големия режисьор без изключение. J: Beyond Flamenco” е седмият пореден филм на Саура, който фестивалът ще представи.


На световноизвестния американски тромпетист и певец Чет Бейкър е посветен филма – „Born to Be Blue”. Продукцията е с участието на Итън Хоук и проследява завръщането на легендата на голямата сцена в края на 60-те, след като преживява редица трудности.


Документалният „Janis: Little Girl Blue” на Ейми Бърг разказва за израстването наедна от най-популярните блус рок и психеделичен рок изпълнителки в света, която умира съвсем млада - Джанис Джоплин. Историята за превръщането й в звезда е представена чрез нейни писма, писани през годините до семейството й, най-близките й приятели и съмишленици.


Феновете на Киномания и на Майлс Дейвис могат да видят и първият игрален филм, посветен на гениалния джаз музикант – „Miles Ahead”. Филмът е режисиран от Дон Чийдъл, който играе и главната роля в него. В продукцията участва и Юън Макгрегър.


Журналист от сп. "Rolling Stone" се опитва да вземе интервю от легендарния Дейвис, потънал в отшелничество, в края на 70-те години. Най-неусетно той навлиза в ежедневието на един гений, живеещ на ръба...

Филмът направи международния си дебют на Берлинале тази година, след като пожъна феноменален успех на филмовия фестивал в Ню Йорк през 2015 г. 


Киномания 2016 отдава специална почит на Дейвид Боуи и Принс, които светът загуби тази година. Филмите, посветени на двамата култови изпълнители, които фестивалът ще покаже, са съответноZIGGY STARDUST AND THE SPIDERS FROM MARSна Д.А. Пенебейкър и PURPLE RAIN на режисьора Албърт Маноли (продукцията има „Оскар” за музика и „Грами” за филмова музика).


Лентата за Боуи е документален и концертен филм, който показва представянето на ексцентричния музикант и неговата тогавашна банда „The Spiders from Mars” в Лондон през 1973 г., когато той прави изненадващото изказване, че това ще бъде последното им шоу заедно. По-късно става ясно, че се отказва от персонажа си на Ziggy Stardust, но много хора вярват, че това е оттеглянето на самия Боуи от сцената.Филмът е свързан и с концептуален албум на групата, записан на живо, който е със същото име.


Превърналият се в класика „PURPLE RAIN” е за млад музикант, тормозен от хаоса в дома си, който трябва да се справи с конкуренцията на друг певец и своята собствена недоволна група, докато звездата му започва да изгрява. Името на филма идва от един от големите хитове на Принс, носещ същото заглавие.


Основен акцент в музикалната програма на КИНОМАНИЯ е разкошният мюзикъл, открил фестивала във Венеция – „LA LA LAND” на Деймиън Шазел. Филмът, спряган за един от основните претенденти за „Оскар”вече донесе награда на Ема Стоун за най-добра женска роля на венецианския кинофестивал. Партньор на актрисата във филма е Райън Гослинг. Мюзикълът получи възторжени отзиви в големите световни медии, които го определят като „забележителен”, „чиста филмова магия” и „филм, в който всичко, което можеш да направиш е да потънеш в прегръдките му”. Историята е за Миа (Стоун) - начинаеща актриса и Себастиян (Гослинг) – всеотдаен джаз музикант, които се влюбват един в друг в град, където мечтите се разбиват на парчета. Заглавието на филма е разговорното име на Лос Анджелис и същевременно е ефемизъм за състояние, когато човек е без връзка с реалността.


КИНОМАНИЯ ще започне на 17 ноември и ще продължи до 1 декември. Тазгодишното издание ще отбележи своя 30-годишен юбилей с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. В афиша са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България. По традиция всяка година се представят наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

Събитието е част от Културния календар на Столична община.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 573 |19.04.2024 Съюзът на писателите на Украйна награди със специална благодарност Любен Дилов-син . 0| 2309 |17.04.2024 Синовете на Пол Маккартни и Джон Ленън издават съвместен сингъл . 1| 2640 |15.04.2024 Български композитор Борислав Славов с награда BAFTA. Чуйте музиката, с която спечели . 0| 3604 |10.04.2024 Продължението на "Игра на тронове" за Джон Сноу отпада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads