Реклама / Ads
0| 8767 |15.05.2009 АРТ ДЖУНГЛА

BG кино превзема Националния археологически музей

.
Евгений Михайлов и Маргарита Ваклинова Източник: Вяра Йовева
Впечатляваща изложба „Уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми” ще постави началото на инициативата „Нощ на музеите” в София. Откриването е на 16 май от 18 часа в Националния археологически музей, най-старата културна институция у нас.
 

Повече от 500 експоната – автентични облекла и вещи, костюми, оръжия мебели и реквизит, специално изработени за историческите филми „Хан Аспарух”, „Борис I”, „Калоян”, „Златния век”, „Време разделно”, „Денят на владетелите” и др. са подредени в централната зала на един от най-престижните български музеи. И макар да са различни от представените археологически паметници в експозицията му, те естествено се вписват в едно общо културно пространство, обживено от българската история.

„Това е една изключителна колекция”, каза за Frognews.bg  н.с.д-р Светла Петрова, която е куратор на изложбата. „В нея има уникални находки, каквито са автентичният костюм на един от лакеите на Фердинант, военните униформи от началото на миналия век, както и част от представеният реквизит, направен с много умения и талант от поколения български художници и сценографи. Повечето от експонатите тук са създавани възоснова на археологически и исторически сведения за времето и събитията, с които са свързани. Тяхното техническо изпълнение е изцяло съобразно с традициите на съответната епоха, което ги прави максимално близки до първообразите им”, обяснява кураторът.

Някои от тях имат и своя история. Такъв е костюмът на Караибрахим – героят на Йоско Сърчеджиев от „Време разделно”. Художниците, работили по него, са посветили доста време, за да направят една автентична за своята епоха дреха. Този костюм никога повече не е обличан от друт актьор, пресъздаващ друг образ, в друг филм.
Иинтересна е историята на костюмите на Десислава и Калоян от филма „Боянският майстор”. За да бъде постигнато оптимално съответствие между реквизитните дрехи и техните прототипи, художниците са използвали стенописите в Боянската църква, където зографът много експресивно и достоверно е пресъздал характерната традиция в облеклото от епохата на българското Средновековие. За направата им сценографите са използвали тъкани от далечна Сирия. С изработването на царствените дрехи на Десислава са били ангажирани специалисти от Холандия, шити са във Франция, а в окончателния си вид са довършени в България”, разказва още Светла Петрова.

Специално място в експозицията е отделено на царските корони и одежди на великия български владетел Иван Асен II , на автентични костюми и аксесоари, мебели, ризници, доспехи, щитове и мечове от филма „Борис I”. Свое обособено пространство имат дрехи, мебели, реквизит и бойно снаряжение, използвани във филмите „Аспарух”, " Константин Кирил Философ” и „Калоян”.



Един от акцентите в изложбата е художественият кът на голямата Невена Коканова. Посетителите могат да се докоснат до дантелените рокли и аксесоари, в които тя е пресъздала образите на своите героини от „Крадецът на праскови” и „Тютюн”. Аранжирани сред оригинални мебели и предмети от началото на 20 век, те ни потапят в атмосферата на времена и събития, за които разказват тези филми.

В представените на големи платна работни фотоси, запечатали неповторими мигове от създаването на едни от най-добрите български исторически ленти, оживяват личности и събития от нашето минало, напомнят за големия талант на  български творци и актьори, някои от които вече не са между живите – незабравимият Апостол Карамитев, Катя Паскалева, Антон Дончев и др. Заедно с оригиналните камери и киноапарати, с  които са заснети едни от най-прекрасните филмови ленти, те надникват зад кулисите на „магията, наречена кино”.



„Изложбата „Уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми” гостува за първи път в София. Поводът тя да бъде показана точно сега е 130- годишнина от обявяването на София за столица на България. А Нощта на музеите е изключително подходящ момент, за да бъде представена. Това обаче не би могло да се случи, ако не беше този страхотен екип и сърдечни домакини, които ние намерихме в лицето на директора г-жа Маргарита Ваклинова и специалистите от Националния археологически институт с музей, и без подкрепата на Столична община, която е основен съорганизатор на изложбата”, каза кинорежисьорът Евгений Михайлов.

Експозицията „Уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми” принадлежи на Националния исторически музей. Тя е част от дарение, направено от „Бояна филм” в края на 2006 година, преди приватизацията на киноцентъра. Тогава с решение на неговото ръководство целият реквизит, костюми, мебели, оръжия и др.,създадени за българската киноиндустрия, са предоставени на Националния исторически музей, Етнографския музей-София, Националния военно-исторически музей, с пожелание да бъде създаден някога „Музей на българското кино”.

Спонтанно се ражда и идеята за създаването на пътуваща изложба на българското кино, която да направи експозицията достояние на широката българска общественост. С неговата реализация се заемат кинорежисьорът Евгений Михайлов и сценографът Руми Трошанова

Проектът стартира във Варна на 1 ноември – Денят на българските будители. През 2007 експозицията гостува в Етнографския музей в Пловдив. Става един от гвоздеите в „Нощ на музеите и галериите” в града под тепетата, за което получава наградата „Полет над Пловдив” за най-добра изложба.

През следващите две години експозицията е посетила 18 града в страната. Последно изложбата е представена в Стара Загора на националния празник на България 3 март, с която е открит новият  Регионалния исторически музей в града.

Интересът към изложбата е изключително голям. Досега тя е видяна от повече от 70 000 посетители. Вълнуващи са отзивите на хората, написани в петте книги за впечатления и мнения. Още по-вълнуващи са уроците по история и родолюбие, които се провеждат сред експонатите на впечатляващата експозиция.



Пътуващата изложба има и своя мисия – да съхранява народната памет, да припомня за красотата на традициите и величието на българския дух не само у нас, но и в страни, където днес живеят големи български общности. Като следващи спирки на експозицията „Уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми” организаторите са набелязали Македония, Сърбия, Украйна, а защо не и други страни по света, като САЩ, Канада, Австралия.

Експозицията „Уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми” може да бъде видяна от почитателите на българската история и седмото изкуство от 16 май до 31 юли 2009.

Мая Стоянова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6958 |14.05.2009 Златната палма на киното в Кан зачака новия победител . 3| 8056 |13.05.2009 „Глаголически знаци” превзеха парламента . 7| 6501 |13.05.2009 Красимир Аврамов доволен от провала на Евровизия . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads