Реклама / Ads
4| 6346 |13.11.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Киномания: Велик Карлос Саура, супер Лоренцо Балдучи, скапан НДК

.
Лоренцо Балдучи Източник: PR
Филмът „Аз, дон Жуан” на великия Карлос Саура изправи на крака зрителите на в НДК в петък, 13-и. Те аплодираха дълго и актьора Лоренцо Балдучи, който присъства в зала 1 специално за старта на Киномания 2009.
 

Ако идваенто му бе заслуга на шефа на НДК Христо Друмев - браво. Но не е. Великолепният млад актьор е поканен от организаторите, чрез негов български приятел. Ето това се казва добре свършена работа!

Иначе в петък вечер, 13 ноември, НДК посрещна над 3000 фенове на киното, както обикновено през последните двайсетина години. Скапано осветление на входовете, където някакви странни фигури пресрещаха зрителите им раздаваха агитационни материали за кметските избори в София. Във фоайето на Националния дворец на културата (а защо не и на халтурата) посетителите трябваше да прескачат сергии а ла Илиенци, които предлагаха помада за крака, дървени лъжици и гювечета. Страхотна атмосфера за голямо кино, няма що. Как веднъж ръководството на НДК не се усети да изчисти тези търговски недоразумения от пътя на хората, които жадуват за малко изкуство, без кичът да ги преследва навсякъде.

Самата зала 1 отдавна плаче за тотален ремонт. Столовете са демоде, редовете тесни и неудобни за съвременните стандарти. Номерация и указателни табели на блоковете  липсва. Стотици посетители се лутат като хлебарки да намерят местата си. Разпоредителите, макар и вежливи, не са в състояние да въведат нужния ред. Което доведе до "естественото" закъснение на откриването с 15-20 минути.

На сцената се появи, в целия си блясък, несменяемият от десетилетия шеф на НДК - Христо Друмев. Каза няколко изтъркани лафа, които бяха в унисон с тъжната, захабена и ултра семпла сцена. Тъжна гледка, която те връща поне няколко петилетки назад. Испанският посланик Хорхе Фуентес Мансонис-Вилайонга го каза доста интелигентно: "Преди 12 години си тръгнах от България. Сега отново съм тук, пак съм в тази зала и сякаш нищо не се е променило". Не се е променило, г-н Мансонис-Вилайонга, даже е станало по-зле.

Няколко свежи думи каза и зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев.

Началните кадри на Киномания шокираха зрителите с нескопосаната автореклама на НДК за коледните и новогодишните музикални празници. Липсваше звук, заставките бяха отчайващи, което предизвика смях и справедливи освирквания в залата. Става все по-ясно, че колкото и да се стараят организаторите на Киномания, НДК все повече ще ги затруднява...

23-то издание на световната филмова панорама Киномания стартира с филма “Аз, дон Жуан” на Карлос Саура. Велик филм на велик режисьор с невероятни актьори от Испания, Италия и Австрия. Истински пир за киномана. След края на филма всички, станали на крака, аплодираха виртуозната лента. Цветя и аплодисменти имаше най-вече за госта Лоренцо Балдучи. Абсолютно заслужено!

Киномания ще продължи до 3-ти декември. Похвално е, че се предлага и отделна програма от филмова селекция за деца - за първи път. От организаторския екип са категорични, че чрез магията на киното, децата стигат по-лесно до изкуството, а приобщените към изкуството днес деца, са утрешните пристрастени зрители и творци.

Съвместно с Министерството на образованието, младежта и науката, Киноамния’09 анонсира инициативата сред всички столични училища. Специално за организирани и предварително заявени групови посещения на детските филми, цената на билета ще бъде 2 лева – факт, който ще помогне на детското кино да стигне до повече от зрителите, за които е създадено. На това казваме браво.

Друга инициатива на Киномания’09 е свързана с възможността, която се предоставя на онези български зрители, останали без работа и месечни доходи поради съкращения или фалити, да получат шанса да посетят прожекциите от Киномания. Тази инициатива прави достъпни филмите от програмата на Киномания за социално слабите и за хората в неравностойно социално положение. Благодарение на Министерството на труда и социалната политика, нашите безплатни билети за някои от филмите с прожекции в зала 1 на НДК, ще стигнат до тях. Още веднъж браво!

Социалните инициативи на 23-тата Киномания са важна част на една от основните функции на Националният дворец на културата да стимулира интереса на зрителите, на ценителите, на запалените почитатели на различните изкуства, чрез по-ниски цени на билетите, чрез специални намаления за ученици, студенти и пенсионери.

Изводът е, че въпреки скапаното НДК, лошата техника, кичозната обстановка, навяваща спомени от последния конгрес на БСП, въпреки самият Христо Друмев, организаторите продължават да се справят. Което е добре за зрителите. Но би могло да е още по-добре, ако Министерство на културата се вземе в ръце. Трябва да стане ясно веднъж за винаги - това зала за културни и конгресни изяви ли ще е или бит пазар.

Всъщност от Киноманията най-много ще спечелят собствениците на паркинга зад НДК. Между 8 и 10 лева излиза престоя на кола за една прожекция. Честито на киноманите, честито и на Христо Друмев, а най-честито на събирачите на такса от паркинга. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6749 |05.11.2009 Лоренцо Балдучи пристига за откриването на Киномания . 0| 6528 |16.10.2009 Галаспектакъл в памет на великия Павароти . 9| 9644 |14.08.2009 Бойко да си мери работата с Константин Велики . 11| 9947 |01.06.2008 Защо в столицата няма истински паметник на най-великия ни поет?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads