Реклама / Ads
0| 7080 |04.04.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Колекционер показва в НХГ азербайджански художници „милионери”

.
Джавад Мирджавадов
Картини на най-известните и продавани азербайджански художници показва на 5 април Националната художествена галерия. За първи път в България ще могат да се видят платна на световни майстори като Вугар Мурадов, Джавад Мирджавадов, Мирнадир Зейналов и Елдар Мамедов.
 
Техни платна отдавна са достояние на частни колекции в САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Канада, Китай, Турция и др. Достъпът на българска публика до творбите на азербайджанските творци станал възможен благодарение на техния сънародник, бизнесменът Рауф Ахундов, който от години живее в България и ръководи известната фирма „Рила стил”. Самият той притежава богата колекция от картини, част от които са на някои от художниците, които ще гостуват в „двореца” на площад „Ал. Батемберг”.

Изложбата се открива в сряда, в 18,00 часа. Очаква се на откриването да присъстват много дипломати, политици, любители на живописта, творци.

Картини на някои от участниците в изложбата са откупени от ООН, ЮНЕСКО, национални галерии в Азербайджан, Русия, Турция, Катар, ОАЕ и др.

Особено интересен и търсен автор е Вугар Мурадов. Името му нашумява в световни издания, когато негова картина е купена на изложбата „Тokio International Art Fair” за 50 000 долара. Преди това той негови платна е притежавала известна британска журналистка и Меда Младек, директор на Фонда за изкуство в Средна и Източна Европа. Именно тя го обявява за един от най-интересните таланти в областта на живописта през последните години.

Вугар Мурадов

 

Не знам как се оценяват картините, някои стулат милиони... Аз мога само да ги рисувам. Радвам се, че има интерес към моите платна, но ми е и тъжно, че отиват някъде другаде, а са част от мен, казва в преди дни в интервю за 1news Мурадов.

 

За Джавад Мирджавадов пък американският критик Джим Костър казва: „Привилегия за всяка световна галерия е да притежава негови картини”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4512 |01.04.2017 Весела Лечева: БСП показва, че е истинската алтернатива . 3| 3883 |28.03.2017 Симеонов: Преференциите показват, че има желание да се гласува за избори . 1| 4035 |08.02.2017 Румен Христов: Герджиков показва, че иска да носи отговорност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads