Реклама / Ads
3| 7024 |04.08.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Копривщица за 10-и път столица на фолклора

.
След броени дни Копривщица ще бъде домакин на Десетия национален събор на народното творчество. Организаторите очакват около 13 000 участници и над 200 000 зрители да се включат в най-престижния форум за български народен фолклор, казва за БТА кметът на общината Любомир Цеков.
 

Съборът в Копривщица тази година ще посрещне гости от цял свят. Особено голям е интересът на групи от Япония и САЩ, отбелязва кметът. Американска група от около 30 човека, която е четвъртата поред от тази страна, се е записала за участие в последния момент, с условието, че на самото откриване на събора - в петък, ще изпее на централната естрада написаната от тях песен за Копривщица на български език, допълва той.

Откриването на националния събор “Копривщица 2010” ще е на 6 август от 11.00 ч. на централната естрада в местността "Войводенец". Покани за събитието са изпратени до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание и представители на дипломатическия корпус, акредитирани у нас.
Самата церемония по откриването ще е два часа след началото на програмите на седемте естради, изградени в местността. На тях ще излязат певци и изпълнители, номинирани от всичките 28 области след проведените по места регионални събори.

В петъчния и съботен ден на всяка от естрадите ще има по десет часа автентичен фолклор. Освен тези седем сцени, в Копривщица ще има още две. На естрадата на пл. "20 април" в петъчната и съботна вечери от 19.30 ч. ще се представят групите от чужбина, изпълняващи български фолклор. На естрада в старото копривщенско училище през двата дни - 6 и 7 август, ще има възможност да бъдат видяни самодейци от читалища в страната, които не са включени в конкурсната програма, която е в местността "Войводенец". В събота, от 22.30 ч. в центъра на Копривщица - на пл. "20 април" ще може да бъде гледано изпълнението на нестинарска група.

Закриването на събора ще е на централната естрада във "Войводенец" от 11.00 ч. в неделя. Тогава ще бъдат връчени наградите на най-изявените участници, ще бъдат обявени и лауреатите от проекта "Живи човешки съкровища", който се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.

Традиционният събор в Копривщица, който се провежда на всеки пет години от 1960 г. насам, е с бюджет половин милион лева, като 275 000 от тях са отпуснати от републиканския бюджет, а 70 000 от средставата са дарени от Българо-американската фондация "Америка за България", обясни Цеков.

Предвид огромния интерес към събора не е само от страна на любителите на автентичните песни и танци, обичаи и занаяти, с решение на общинския съвет в Копривщица са определени и такси, които ще се заплащат от гостите на събора. Тези, които са с личните си автомобили, ще плащат такса "паркинг" по пет лева за ден и десет лева за денонощие, а за автобуси и за микробуси таксата е съответно десет и двадесет лева, като от нея са освободени транспортните средства на участващите в събора. Таксата за снимки с любителски фотоапарати е 50 лева на ден или 100 лева за трите дни на събора. Същата сума се заплаща и за любителските видеокамери. За снимки с професионални видеокамери или кинокамери таксата е по 500 лева на ден.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10604 |26.08.2009 Мадона–мания затресе столицата . 1| 11274 |09.07.2009 Екофорум „Зелена вълна – 21 век” стартира в Копривщица . 7| 6217 |13.03.2009 От днес Русе става музикална столица на България . 11| 9944 |01.06.2008 Защо в столицата няма истински паметник на най-великия ни поет?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads