Реклама / Ads
5| 8317 |26.11.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Кристо надминава пирамидата от Гиза

.
Проектът "Мастаба"
Роденият в България творец Кристо (Христо Явашев) се готви да издигне най-голямата скулптура в света, която ще е направена от 410 хил. разноцветни петролни варела.
 
Колосалната скулптура ще се намира в пустинята в Абу Даби и ще има формата на огромна пресечена пирамида или по-скоро на трапецоид, съобщава британският в. "Обзървър".

150-метровата пирамида, наречена "Мастаба", ще има плосък връх и ще бъде малко по-висока от Великата пирамида в Гиза. Творението на Кристо ще струва 325 милиона долара и ще бъде издигнато за около 30 месеца в пустинята край Абу Даби, който се стреми да стане средище на културата и изкуството.

Кристо е съобщил на "Обзървър", че площадката за строежа край оазиса Лиуа е вече одобрена. Варелите ще бъдат боядисани в жълти и червени тонове - цветовете на пустинята, и ще създават ефекта на ислямска мозайка. "При изгрев-слънце вертикалната повърхност ще изглежда като злато", казва той.

В изграждането на гигантската скулптура ще участват стотици хора.

Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод замислили "Мастаба" преди 30-ина години, вдъхновени от цветовете на пустинята и от високите пясъчни дюни, но осъществяването й било отлагано заради конфликтите в района.

Творецът се прослави с опаковане на различни вещи и сгради в плат и други тъкани. За творбата в Абу Даби му съдейства шейх Хамдан ал Нахаян, по-големият брат на престолонаследника, който заедно с цялата кралска фамилия е възторжен от проекта.

Кристо казва, че варелите, избрани за изграждането на скулптурата, нямат нищо общо с основния източник на приходи на района. Разноцветните варели ще бъдат доставени от германска фирма. Според него проектът се финансира "независимо", включително и от инвеститори, но не назовава имена.

"Мастаба" ще бъде единствената постоянна голяма творба на скулптора и жена му. Всички други техни опаковки и инсталации бяха временни. В книга за новия си проект, публикувана този месец, Кристо подчертава, че нито една от идеите му не е породена от икономически или политически събития.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6433 |22.02.2012 Отлагат проект на Кристо за 2015 . 13| 6835 |28.06.2011 Кристо, опаковай Лувъра на Вежди преди да е построен . 10| 8277 |25.09.2010 Кристо обиден, зарязва престижна награда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads