Реклама / Ads
37| 11256 |07.06.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Лют спор за очите на цар Самуил, ден преди откриването на паметника

.
Лют скандал се разрази около паметника на цар Самуил, ден преди да неговото официално в столицата. Напрежението стана публично достояние в живото предаване на Люба Кулезич по Нова тв "На светло". Шпаги кръстосаха авторът на композицията Александър Хайтов и зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Поводът - очите на Самуил.
 
„Направил съм нещо, което го няма в цял свят. Има един ефект в погледа на Самуил, който нощно време при запалено осветление срещу него, ще дава възможност очите му леко да светят, да фосфорицират. Ще изглеждат като живи. Този ефект го няма никъде по света, аз нарочно съм го търсил. А сега зам.-кметът на общината Чобанов се притеснява, че това нямало да се хареса на хората и те нямало да им гласуват нов мандат. Не ме интересува дали един паметник ще накара хората да гласуват, или не. Аз поемам своята отговорност. Един от двама ни ще стане за резил. Ако на хората не им хареса, ще ме оплюят и аз ще вдигна ръце. За мен обаче този ефект, ще е част от естетиката на този паметник и никой няма право да се бърка в авторовото решение”, разпалено обясни Хайтов пред камерата. Преди това той разговаря на живо по телефона с д-р Чобанов, който му споделил своите съображения.

Скулпторът Александър Хайтов е син на писателя Николай Хайтов. Той е известен със своя чепат характер и безпроблемно влиза в остри спорове.

Тодор Чобанов пък бе заместник-министър на културата по време на първия мандат на ГЕРБ. В един момент напусна и бе назначен за заместник на Йорданка Фандъкова. Докторската му дисертация е на тема „Дворцовата архитектура на Първото българско царство“. Автор е на множество изследвания по средновековна археология, както и на книги като „Свещените дворци на българските канове“ и „България и Византия – титани на кръста“.

Очите на цар Самуил наистина са малко странни, но все пак има специалисти и комисия, които са одобрили проекта и това се е знаело от самото начало. Спорът обаче е вид реклама и най-вероятно ще засили още повече интереса към пометника, което не е лошо, коментират запознати. Според тях и двете страни ще спечелят от скандала, защото в крайна сметка именно благодарение на тях за първи път в историята в София да бъде издигнат паметник на един от великите ни царе.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7448 |02.10.2014 "Оня прочут Самуил, който и досега е в устата на българите" . 1| 5979 |09.01.2014 Екстремните спортове връхлитат кино „Одеон” всеки четвъртък с EZ FILMFEST . 1| 11494 |11.12.2013 „Стоичков” – световен шампион за спортно кино . 6| 6499 |07.12.2012 К. Донев забавлява младежи от диаспората с "Възгледите на един учител"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads