Реклама / Ads
0| 5864 |11.10.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Маестро Найден Тодоров: С "Катерина Измайлова" вадим хората от апатията

.
Найден Тодоров
Противоположното мнение може да бъде преборено, проблемът е, ако няма мнение отсреща. Ето защо искаме да накараме публиката да мисли, дано да не грешим в това си намерение, защото хората напоследък избягват да мислят. Това каза маестро Найден Тодоров.
 

На 22 октомври в зала 1 на НДК ще бъде представена изключителната опера-спектакъл „Екатерина Измайлова” от Дмитрий Шостакович под диригентската палка на маестро Тодоров. Според него това ще е предизвикателство към публиката. „В известен смисъл сме между чука и наковалнята – хем трябва да творим неща, които да правят хората щастливи и в същото време да ги накараме да се замислят върху някои теми. А като гледам в днешно време не съм сигурен дали хората са наясно какво искат. Дано да има смисъл от предизвикателствата, които правим. Защото спектакълът, който ще представим в НДК на операта на Шостакович „Катерина Измайлова”, е предизвикателство за човешкия дух. Все пак съм убеден, че мисията на твореца е да насочва хората в исканията им”, казва маестрото пред  БГНЕС.

 

Според него сериозният проблем е апатията, която е обзела хората. Защото, ако те са на различно мнение, много по-лесно е да ги убеждаваш с дискусия, но когато отсреща има липса на отношение към каквото и да било, това е най-страшното. „Мен най-много ме е страх от тази апатия, от това отказване от всичко”, признава Тодоров. „Хората предпочитат да се оставят на течението – срещу това ние се опитваме да се преборим като поставихме след близо 50 години прекъсване операта „Катерина Измайлова”. Кое е най-особеното в това заглавие – през 30-те години на миналия век Шостакович, при режим на диктатура, е написал опера, която се бори срещу унижението на жената, бори се за нейното равноправие. Мисля, че точно тази насоченост на операта на Шостакович е била една от причините тя да бъде забранена от Сталин. Днес това заглавие е неприятно актуално и не само за положението на жената в обществото, а на отделния човек. Как отделният човек може да бъде унищожен от обществото около него”, поясни Тодоров. „Стремежът на творческия екип е да накарат хората да мислят, да разбутват това, което им се случва, да искат да се борят. Надяваме се със самото заглавие да ги събудим за една борба със самите себе си, борба за развитие и на отделния човек, и на цялото общество към по-добро”, добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5424 |19.12.2014 "Коледна магия" в музикалния театър с маестро Ушев . 38| 18564 |17.04.2013 Антон Тодоров: Очаквайте невиждани протести, ако няма радикални промени . 0| 5960 |14.12.2010 Една година без Маестро Азарян . 4| 8389 |31.10.2008 И корабът пътува 15 години без маестро Федерико Фелини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads