Реклама / Ads
102| 27550 |11.09.2013 АРТ ДЖУНГЛА

В Македония бесни, че азбуката им е българска (виж документ каква е)

.
ето я декларацията за създаване на македонската азбука
Брюксел се разлюля от пореден скандал, сътворен от съседите. Атакували се македонската история и азбука, Кирил и Методий, възмущават се отвъд Вардар.
 

"Продължават българските провокации към Република Македония и македонската история и произход", коментира македонското електронно издание Прес 24, информира Фокус. „След като миналата седмица българска дипломатка на работна група на Съвета на ЕС за Западни Балкани поиска негативен доклад на ЕК за Македония, а през последните месеци обикаля български нон-пейпър, в който се казва, че македонската нация е изкуствена, през изминалите дни в ЕК се провежда изложба, организирана от българският комисар Кристалина Георгиева, където този път цел е македонската история и азбука”, пише изданието. (Македонската азбука впрочем е сътворена чак на 2 август 1944 г. в манастира "Прохор Пчински" на принципа прогонване на всичко българско - б.ред.)



Това са членовете на комисията, "създала" т.нар. македонски език (петият отляво надясно е Венко Марковски)

„На все още актуалната изложба с надслов „Свети Кирил и Методий и българската азбука”, която се намира в официалната сграда на Комисията, и е посветена на 1150-а годишнина от Моравската мисия, светите солунски братя са представени като българи, а славянската азбука като извадка от старобългарския език. Въпреки че е еврокомисар по хуманитарната помощ и реакция при кризи, българката Георгиева подкрепила тази изложба, направена от Института по литература при Българската академия на науките (БАН) и Националната библиотека „Свети Свети Кирил и Методий”. Преди шест месеца тя организираше представяне на балканските народни танци известни като „хоро”, където също така бяха представени всички страни, с изключение на Македония. Георгиева като част от неформалното правителство на ЕС има право да действа по този начин, но зад тази провокаторска и отричаща изложба тя не трябвало да злоупотребява със своето място в Комисията и да подкрепи разпространяването на антимакедонската политика на официална София, особено със злоупотреба на сградата на ЕК в Брюксел”, коментира Прес 24. Според изданието, сред спорните моменти в изложбата се цитирал и „някой си гръцки професор Янис Караянопулос”, специалист по византийска история, според когото държавата на цар Самуил била изцяло обхваната от българи по род. 

„Така на един от плакатите пише, че Охрид е българска територия, представен като част от територията на цар Самуил, а също така и Битоля е част от българското царство”, изтъква изданието. От кабинета на еврокомисаря Георгиева са заявили, че тя не е организатор, а приела поканата на организаторите да бъде патрон на изложбата. Според тях организатор е Фондация Българска памет.

„Това е обичайна практика на комисарите и в това си качество те нямат отговорност за съдържанието на изложбата, нито влияят върху нея”, заявил Дейвид Шерок, говорител на Георгиева. „От своя страна, от екипа на еврокомисаря по многоезичие Андрула Василиу въобще не са искали да коментират по какъв начин защитниците на многоезичието са позволили изложба в Комисията, в която изцяло се изкривява истината за произхода и корените на славянския език, като един от най-старите в Европа. 
По отношение на официалната българска политика в Брюксел не спират с провокации и не е ясно как София очаква подписване на договор за добросъседство с Македония, след като само тази година имаше хиляди провокации, с директно нападане на македонската идентичност, нация и език”, пише Прес 24. 

Фрогнюз напомня, че проектът  се реализира по идея и с подкрепата на д-р Милен Врабевски, Европейски гражданин на 2013 година и председател на Фондация Българска Памет, в рамките на националните чествания на 1150-годишнината от Моравската мисия на Кирил и Методий.
 
Изложбата разкрива художественото и тематичното разнообразие на средновековната българска книжнина (IX-XIV в.), като представя най-значимите писмени паметници – глаголически и кирилски.  Специално са подчертани решаващата историческата роля на българските владетели Борис Михаил Покръстител, Симеон Велики и Петър I Български и мащабната дейност в книжовните средища на средновековна България – Плиска, Преслав и Охрид. Кирилицата и старобългарският книжовен език, наричан някога латинският на Източна Европа,  навлизат в официална употреба от българската държава и църква още през IX в. С книжовното наследство на Златният век на българската култура новата азбука се разпространява сред славянските народи и дава начало на богати литературни традиции. Днес на кирилица пишат повече от 300 милиона души по света.

 

Азбуката, създадена от Светите братя е сред най-скъпоценните и устойчиви във времето културни приноси на България за наследството на Европа, а някои от най-добрите произведения на европейската литература са написани с нашата азбука – кирилицата, отбеляза еврокомисар Георгиева.
 

Д-р Милен Врабевски подчерта, че с присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г., кирилицата бе приета като третата официална азбука в европейското семейство, наред с латинската и гръцката азбуки. 

За втори път в историята на Европа България дава официален статут на българската азбука – кирилицата и импулс на интеграцията и създаването на споделени културни традиции, които възпитават духа на европейското бъдеще.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11311 |22.03.2013 Културата ще сплоти хората в България и Македония . 8| 7933 |13.02.2013 Македония направи Морфов Доктор хонорис кауза . 33| 13686 |31.07.2012 Македония е била и продължава да бъде българската Голгота . 22| 10567 |23.07.2012 З. Здравески, българинът от Македония, представи потресаващата си история

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads