Реклама / Ads
6| 5745 |30.03.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Македонско изкуство гледаме в НДК

.
Съвременно македонско изкуство превзема НДК
„Съвременно македонско изобразително изкуство” е надслова на изложбата, която ще гостува в столицата от края на март. Това съобщават от Културно информационния център на Република Македония.
 

В нея ще бъде представена част от богатата колекцията на  Международния Струмишки художествен пленер. Нейната уникалност се състои в много богатото съдържание на колекцията, която предлага информация за конкретни  събитията и представя авангардни идеи, които се появяват в македонското художествено изкуство от петдесетте години на XX век до днес.

В представителната експозиция са включени 48 картини, графики и седем скулптури от шестдесет съвременни македонски творци.

Творбите от Пленера са създавани в определени периоди, така че тя не представя пълната история на съвременното македонско изобразително изкуство, но е преди всичко синтетичен преглед на съществените прояви в досегашния му ход, като представените творби най-релефно изразяват творческата идентичност и ролята на авторите в тази област на изкуството.

Произведенията, които ще бъдат изложени, са доказателство, че творчеството произлиза и черпи своето вдъхновение от традицията, но комуникира и с модерното и абстрактното в изящните изкуства в света като представя достойно македонската съвременна културна идентичност.

Всички художествени процеси в македонското изобразително изкуство в настоящата изложба са представени от най-изтъкнати творци: Никола Мартиновски, Димитър Пандилов, Димитър Кондовски, Димче Коцо, Димо Тодоровски, Илия Аджиевски, Петър Мазев, Глигор Чемерски, Петър Хаджи-Бошков, Боро Митрически, Вангел Наумовски, Илия Пенушлиски, Насо Бечаровски, Драган Аврамовски-Гуте, Танас Луловски, Трайче Янчески, Ана Темкова, Божидар Дамяновски, Ордан Петлевски, Душан Перчинков, Симон Шемов, Рубенс Корубин, Петър Георгиевски, Сергей Андреевски. и др.

Официално изложбата „Съвременно македонско изобразително изкуство” ще бъде открита на 31 март, от 18.00 часа в Арт-галерия - Национален дворец на културата от директора на НДК Христо Друмев и директорът на Центъра за култура от Струмица Иван Йовев.

Културното събитие се организирана в рамките на международното сътрудничество на Министерството на културата на Р. Македония, съвместно с Центъра за култура "Антон Панов" - Струмица и Националния дворец на културата – София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6134 |10.02.2010 Представят тоталитарното изкуство в музей . 1| 8386 |23.12.2009 Концерти, филми и шоу гледаме Коледно по телевизиите . 0| 7382 |03.12.2009 Аборигенско изкуство гостува в София . 1| 5677 |05.10.2009 Изкуство на 8 века възкреси пенсиониран учител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads