Реклама / Ads
54| 10277 |12.01.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Македонците си присвоиха и Мара Бунева

.
ето как видяха в Македония Мара Бунева
Някои македонски медии пък обявиха Мара Бунева за етническа "македонка", която нямала нищо общо с България. Нарекоха я "македонската хероина".
 
Българският културен клуб - Скопие организира панихида за Мара Бунева. Панихида, която се чества всяка година в началото на януари. Тази година панихидата, която македонски медии обявиха за тест в двустранните отношения поради честите стълкновения на този ден, беше една от най-посетените. Участваха членове и симпатизанти на БККС от много македонски градове: Струмица, Кавадарци, Богданци, Неготино, Прилеп, Битоля, Охрид, Гостивар, Тетово, Скопие, Велес, Гевгелия, Кочани, Щип, Куманово.

На панихидата за Мара Бунева дойдоха и македонски граждани от друг етнически произход, което е доказателство, че българката Мара Бунева е символ на борбата срещу сръбския окупатор за много наши сънародници, независимо от техния етнически произход, съобщават от БККС.

Панихидата бе проведена в църквата Св. Димитър в Скопие, а след нея бяха положени венци на лобното място на Мара Бунева на кея на река Вардар близо до Камен мост, където имаше слова и бяха прочетени поздравителни писма.

Гости на честването бяха Красимир Каракачанов - зам.-председател на българския парламент, депутатите Юлиан Ангелов и Атанас Стоянов, Ангел Джамбазки - депутат в Европейския парламент, Петър Харалампиев - заместник-областен управител на град София, представители на министерството на отбраната на Р. България и на българското посолство в Скопие, както и други официални лица, гости и приятели от Р Македония и Р България.

Във връзка с някои вчерашен публикации в македонските медии, че Мара Бунева е етническа "македонка" и че няма нищо общо с България, БККС призова македонските историци да приемат подадената ръка на българските си колеги за научен диалог в духа на европейските ценности.

БККС смята, че в условията на интернет, когато всяко дете може да провери в Уикипедия историческите факти и националната принадлежност не само на Мара Бунева, но и на много други революционери на ВМРО, като Гоце Делчев, Дамян Груев, Тодор Александров, е безпредметно македонските власти и академичната общественост да си служат с научно-ветропоказателска пропаганда от времето на Титова Югославия и да заблуждават македонските граждани.

Поради тази причина БККС се стреми да отхвърли всички идеологически тълкувания на историята на македонските българи и да се тръгне на реформи в образователната система, както и на учебниците по история в духа на препоръките на резолюциите на Европейския парламент за Р Македония.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6761 |26.03.2014 Б. Димитров: Македонците идват на лов за архиви . 0| 6523 |19.07.2013 Тридневен киномаратон устройва "Банско Филм Фест" . 37| 15150 |16.12.2011 Мл. Сърбиновски: Българите не трябва да се отбраняват от македонците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads