Реклама / Ads
0| 5410 |20.05.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Малкото казва повече

.
Задава се 8-ия фестивал на мини киното In The Palace
Международният фестивал на късото кино IN THE PALACE, който включва FILM PALACE FEST и MUSIC PALACE FEST, ще се проведе в Балчик, от 19 до 26 юни 2010.
 

Известни са заглавията на селектираните късометражни филми в различните категории на 8-то издание на FILM PALACE FEST, филмовата програма на IN THE PALACE в Балчик. И тази година изборът на 242 (104 игрални, 45 документални, 46 анимационни, общо 35 рекламни и музикални клипа и 12 други) заглавия бе направен след рекорден брой подадени филми, несравнимо по-голям от кандидатствалите през 2009 г. В сравнение с 4128-те каднидата от миналата година, изпратените заявки за 2010 са доказателство за популярността на фестивала и нареждането му сред най-важните филмови събития в областта на късометражното кино, при това не само в Европа. Участниците в програмата идват в Бълагрия от общо 44 страни, сред които Израел, Мексико, Холандия, Бразилия, Аржентина, Китай, Дания, Египет, Йордания, Малайзия, Латвия, Южна Африка,Уганда, Буркина Фасо, Канада. Сред селектираните заглавия са и някои от най-новите български творби – 23 на брой.

Филмите от конкурсната програма ще бъдат гледани за първи път в България, а за много от загавията прожекцията в Балчик ще бъде световна премиера. Всяка година във фестивалната програмация попадат най-добрите заглавия, създадени през изминалата година, и така във FILM PALACE FEST се открояват новите тенденциите в късометражното кино в световен мащаб.

Филмово изкуство на границата между познатите категории, експериментиращо с традиционните жанрове, ще бъде предложено на големи, ежедневни глътки на зрителите на FILM PALACE FEST в Балчик. Тази година програмата се състои от 6 конкурса:

* Игрално кино
* Анимационно кино
* Документално кино
* Телевизионни филми
* Музикални клипове
* Рекламни клипове

Във всеки конкурсен раздел специално избраното тричленно жури ще раздава награди за най-добрите филми, а междувременно в Балчик ще пристигнат и повечето от създателите, както на чуждите така и на родните продукции.

Новото кино, което ще бъде представено във FILM PALACE FEST се отличава с интерес към социални теми, лични истории на ръба на абсурда и детски сюжети.

Най-краткият филм в програмата на FILM PALACE FEST 2010 е „FFF 2010 Opening Title” (Италия), с продължителност едва 31секунди, а най-дълга е канадската продуцкия „5150 Elm’S Way” - 106 минути. Най-добрите заглавия и имена от европейското и световно кино и музика ще владеят емоциите на зрители, гости и участници в 8-то издание на фестивала. Специалната образователна програма FILMER FORGE 2010 ще развива уменията в областа на киното и аудио-визуалните технологии на кинопрофесионалисти и начинаещи.

IN THE PALACE е събитието, което за осем години промени не само разбиранията ни за кино, но и създаде специален фестивален облик на Балчик и Двореца. Разпределената в няколкото конкурса програма на фестивала ежегодно предлага най-актуалното от съвременното кино и музика, не само като автори, но и като тенденции.

Важна част от FILM PALACE FEST е обучителната програма FILMER FORGE, обхващаща разнообразни лекционни курсове, трейнинг програми, както и майсторски класове на легендарни кинопрофесионалисти. SEA IT е предназначена за български студенти от първи и втори курс; BEACH IT е пийчинг тренинг; MOVE IT е курс от лекции, свързани с промотиране, филмово разпространение и маркетингови стратегии, организиран в партньорство с Черноморската фестивална мрежа и Югоизточната европейска филмова мрежа (SEECN); REELISM включва майсторски клас по оператория и уъркшоп “Постпродукция на звук и картина”; PLUG IN е ковачница за хибридни формати и нови медии. Създадените модули са насочени към студенти и доказали се артисти (продуценти, режисьори, сценаристи, оператори, монтажисти и звукорежисьори). Сред лекторите и професионалистите, поканени за участие във FILMER FORGE и MARK IT, са криейтив директорът на Google Джи Лий, Тудор Джурджу – основател и президент на международния филмов фестивал в Трансилвания, руският оператор Сергей Астахов, представители на международни фондове, 12 национални филмови центъра, директори и програматори на 13 Европейски фестивала, продуценти и представители на телевизии, разпространители, дистрибутори. Срокът за записване във всички програми и майсторски класове е 31 май. Повече информация за отделните модули може да бъде открита на www.inthepalace.com

MUSIC PALACE FEST на открита сцена предлага неповторима селекция от стилове и артисти, включваща Saskia Laroo (Холандия), The Bellrays (САЩ), L.A. Prostitutes (Дания), Waldeck (Австрия), Hvoya (Украйна), Pozvakowski (Унгария), Contradicta (Сърбия), Beat Dis (Унгария), The Bullets (Гърция).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7084 |14.05.2010 Показват 12 филма на Антониони с реставрирани копия . 0| 10550 |22.04.2010 Показват 90 фантастични творби на Емил Стойчев . 0| 5963 |15.02.2010 Продуценти надигат глас за повече пари и време . 2| 9361 |17.12.2009 Показват готов трейлър на „Мисия Лондон” премиерно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads