Реклама / Ads
0| 5118 |10.11.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Мичман от запаса Бебенов с юбилейна изложба на връх своите 85 години

.
Мичман от запаса фотограф-художник Димитър Димитров Бебенов днес навършва 85 години. На 10 ноември той представи своята юбилейна изложба. Честито, майсторе!!!
 
Мичман от запаса, Димитър Димитров Бебенов е дългогодишен филмов оператор в националната телевизия и Киностудията на Народната армия, сценарист и режисьор на дузина кино- и видеофилми, фотограф-художник и фоторепортер. Член на Съюза на българските журналисти от 30 години.

През 1957 г. с младия театрален артист от Плевенския театър Иван Терзиев са сред основателите на един от първите любителски киноклубове, който кръщават „Плевен филм” - клуб, който и сега съществува, известен с изключителните си филми, носители на десетки наши и международни награди. Бебенов снима репортажи, събития и други прояви в Плевен. Заедно с Иван Терзиев правят първия филм за катастрофите „Пътища и параграфи”, който от 16 мм се копира на 35 мм и КАТ го разпространява във всички окръзи. Филмът печели престижна награда на кинофестивала на любителското кино в Коларовград (дн. Шумен). Двамата любители по сценарий и режисура на Терзиев снимат първия игрален филм-новела „Големите и малките”, който на младежкия фестивал в Хелзинки печели голямата награда. Този филм отвежда Терзиев като студент по режисура в Москва.
На 25 май 1961 г. прави първата си сериозна изява, като снима Гагарин в Плевен Този репортаж е излъчен по телевизията, а Бебенов е първият кореспондент-оператор - нещатен. Години снима репортажи, очерци, сюжети за новините и става щатен кореспондент-оператор за Плевенски и Ловешки окръг. Един малък филм за въздушното училище в Долна Митрополия, спечелил награда в Чехословакия, му помага да го вземат на работа в Киностудията на Народната армия.

През всичките тези години той паралелно снима и с фотоапарат. Участва в много изложби. Открива самостоятелни изложби. Защитава званието фотограф-художник. В професионалното кино Бебенов не влиза през парадния вход Във Военната киностудия е посрещнат недружелюбно от своите по-възрастни колеги. Тогава оператори са Васил Бакърджиев, Стефан Петров, Васил Холиолчев, Цветан Русев - имена и заслужили творци на българското документално кино. С упорит труд и голямо желание с тридесет и пет милиметровия „Аррифлекс” Бебенов снима интензивно по полигони, казарми, учения и резултатите не закъсняват. След първата година вече сам е командирован във Франция с Гвардейския оркестър през 1976 г. Не му разрешават да монтира заснетия материал, но той е настоятелен и се ражда късометражният авторски филм „Край Сена”, който получава престижни международни награди. Зареждат се филмите „Признателност”, „Полет”, „Птицата”, „Първенците” и мн. други. Той вече пътува с делегации в много страни.
С Военния театър прави филм за гостуването в Манхайм - Западна Германия. Той е главен оператор на голямото учение „Щит-82” Следват последователно няколко авторски фотоизложби.

Оператор е и на филмите за двамата наши космонавти Георги Иванов и Александър Александров.

По време на реализацията на историческите филми за 1300-годишнината на България снима с известните режисьори Людмил Стайков – “Хан Аспарух”, и Владо Икономов - „Владетелят”. Работи и с големия документалист Христо Ковачев. На почти всички репортажи при пътуванията му в Индия, Куба, Франция, Ангола, Полша, Унгария, Корея и други страни е режисьор-оператор.

Филми на Бебенов са показани на фестивали в Краков, Версай, Мадрид, Ленинград, Веспрем, Лайпциг и са печелили награди. Десет са авторските фотоизложби, експонирани не само у нас, а и в други страни, като Куба, Унгария, Франция, Полша, Русия. Доказва, че може да прави фото- и киноизкуство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2592 |19.04.2024 Съюзът на писателите на Украйна награди със специална благодарност Любен Дилов-син . 0| 2736 |17.04.2024 Синовете на Пол Маккартни и Джон Ленън издават съвместен сингъл . 1| 2981 |15.04.2024 Български композитор Борислав Славов с награда BAFTA. Чуйте музиката, с която спечели . 0| 3828 |10.04.2024 Продължението на "Игра на тронове" за Джон Сноу отпада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads