Реклама / Ads
8| 6702 |10.06.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Милен Врабевски и Валери Петров са лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2013 г.

.
Академик Валери Петров и д-р Милен Врабевски са българските лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 година. Национално жури, съставено от трима български евродепутати — Моника Панайотова (EНП), Антония Първанова (АЛДЕ) и Евгени Кирилов, ги предложи за носители на приза, а европейското жури взе решението.
 

Д-р Милен Врабевски е председател на Фондация Българска Памет, чиято дейност е ангажирана с разпространението на европейските ценности сред младите хора в България и Европа. 

Академик Валери Петров е известен български поет, писател и преводач, номиниран заради изключителния му принос към българската култура и разбирателство между нациите.


Българските евродепутати Андрей Ковачев и Преслав Борисов номинираха председателя на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски за неговия дългосрочен и последователен ангажимент  към популяризиране на европейските ценности и европейската културна идентичност сред младите граждани на България и сред младежите от българската диаспора в съседни на ЕС държави – Украйна, Молдова, Македония и Сърбия.

След гласуването на националното жури бяха класирани акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски и тези две кандидатури бяха предложени на европейското жури за наградата. 

Инициативите на Фондация Българска Памет са включили от 2007 г. досега повече от 3000 младежи като посланици на ценностите на европейската интеграция. През 2012/13 г. в програмата  „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ са взели  участие 600 ученици от над 100 училища от България,Украйна, Молдова, Сърбия и Македония. Програмата е дала възможност на участниците в нея да споделят многообразието на своите национални и културни принадлежности, както и да ги направят по-разбираеми  в перспективата на общото европейското бъдеще.
 

Д-р Андрей Ковачев заяви в коментар на решението на европейското жури: „Радостни сме, че нашата номинация беше отличена, именно през 2013 – европейската година на гражданите, защото разнообразието на националните и културните принадлежности вървят ръка за ръка с идеята за европейското гражданство. С инициативи, като тези на д-р Врабевски можем да утвърждаваме европейската солидарност и да развиваме визията на европейския проект сред най-младите. Надяваме се да включим в бъдещите си съвместни инициативи още много млади посланици на европейския дух. Радвам се и на заслуженото признание за академик Валери Петров, изключителна личност и любим  поет и преводач на поколения българи.“


От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС.

През 2013 г. общо 43 лауреата от 21 държави членки ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие през октомври в Брюксел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10368 |30.09.2012 Филип Аврамов и Валери Йорданов ще участват в Балканската война . 2| 7393 |13.09.2011 Почина шефът на СБЖ Милен Вълков . 41| 14263 |07.06.2010 Милена и Васко Кръпката на косъм от арест в "Южния парк" . 6| 7986 |22.04.2010 Валери Петров празнува 90-годишен юбилей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads