Реклама / Ads
4| 7926 |14.12.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Министър Рашидов не почете археолозите

.
Снощи в Националния археологически музей за първи път родни археолози бяха удостоени с награди от Министерство на културата.
 

Грамота и плакет за особени заслуги в развитието на археологията и популяризирането на културното ни наследство получиха 8 изявени български учени. Вместо от министър Вежди Рашидов, те бяха бяха връчени от заместник-министърът на културата Тодор Чобанов, в присъствието на техни колеги, съмишленици и журналисти.

В краткото си обръщение Чобанов подчерта, че в България има всякакви награди в най-различни конкурси. Изключително изненадващо за него е, че сега имам честта да връча награди и в областта на археологията. Той изтъкна, че българските археолози работят много усилено и със своята работа допринасят за съхраняването на българското културно наследство. Затова се надява тези награди да се превърнат в една добра традиция.

Преди официалното награждаване Тодор Чобанов прочете поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов. „Тези награди са знак на уважение на българското общество към българските археолози и Министерството на културата се стреми да стимулира процеса на развитие на българската археология. Ние трябва да започнем всяка година да награждаваме български учени, които работят в тази област в много тежки условия и не само през лятото, трябва да положим усилия за техния принос за културата в бъдеще”, се казва в адреса.

Отличията на МК бяха връчени на: проф. Казимир Попконстантинов, за проучванията на манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча” на о. Свети Иван и тазгодишното му откритие – частици от мощите на св.Йоан Предтеча; проф. д.и.н. Васил Николов, НАИМ - БАН - за изследователската му работа и популяризиране на праисторическия солодобивен център в Провадия; доц. д-р Маргарита Ваклинова, НАИМ-БАН - за дългодишните проучвания на старите български столици и популяризиране на обект Владетелска църква IX-X в. във Велики Преслав; доц. д-р Анелия Божкова, НАИМ - БАН - за приноса й в изучаването и популяризиране на античния некропол на Месамбрия / Несебър/; гл. ас. д-р Марио Иванов, НАИМ – БАН и Снежана Горянова, НАИМ - БАН - за проучване и популяризиране на античното и средновековно минало на София във връзка с изграждането на софийското метро; Веселин Игнатов – Исторически музей - Нова Загора - за проучване и популяризиране на тракийски могилни комплекси от ранната римска императорска епоха край с. Караново, Новозагорско.

Археолозите благодариха за оказаната чест от Министерството на културата и на Колегията на археолозите за номинацията. Повечето от тях изтъкнаха, че приемат наградата не като лична, а по-скоро като признание за екипа, с който в продължение на години работят за проучването, опазването и популяризирането на културното ни наследство. Проф. Казимир Попконстантинов сподели, че посвещава тази награда на своите учителите, на които е безкрайно благодарен – проф.Станчо Ваклинов (в областта на археологията ), чл.кор. Васил Бешевлиев и проф. Иван Гълъбов (в областта на епиграфиката) . На свой ред доц. Маргарита Ваклинова изтъкна, че всички присъстващи тук археолози са достойни един ден също да бъдат почетени, защото го заслужават.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6169 |30.11.2010 Скандалната М.Бонев клати стола на Рашидов . 6| 6613 |01.11.2010 Теди Москов връща награда на Вежди Рашидов, ако не намери пари за театър . 0| 8080 |28.10.2010 Министър затвори музея на Ванга . 0| 7507 |15.10.2010 Рашидов трогна директора на "Берлинале"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads