Реклама / Ads
0| 8099 |28.10.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Министър затвори музея на Ванга

.
Вежди Рашидов
В късния следобед във вторник представители на Министерството на културата с полиция запечатаха Градския исторически музей в Петрич, къщата-музей на пророчицата Ванга и административната сграда на Националния парк-музей “Самуилова крепост” в града.
 

Уредниците на трите културни института в Сандански - Сотир Иванов, Тодор Тараков и Юлия Маркова заявиха, че не знаят причините за тази акция. По думите им никой не ги е предупредил, нито са получили разумно обяснение за действията на културното министерство, пише "Струма".

За решението на МК нищо не знае и Методи Бисерков, началник отдел “Хуманитарни дейности” на администрацията в Петрич. Единственият посветена във внезапната акция на министър Рашидов е директорът на дирекция “Образование и култура” Йордан Златински.

Извършва се рутинна инвентаризация, каквато не е правена отдавна, коментира Златинов. Такава ще бъде направена и в музеите в Сандански и Благоевград. В момента при мен са представителите на Министерството на културата на Вежди Рашидов от София. За инвентаризацията ще пристигне специална комисия до 2-3 дни от София. Комисията ще изготви доклад, чийто резултати ще оповестим след приключването на инвентаризацията, каза в заключение Златински.

Неофициалната версия за случващото се в Санднаски обаче е, че става дума за акция на Главна дирекция борба с организираната престъпност или ДАНС по сигнал. Целта е да се установи има ли изнесени експонати към иманярската мафия. През последните няколко години в Петричко полицията направи няколко успешни удара срещу иманяри, при които бяха отнети ценни антични вещи. Част от тях останаха в петричкия музей, друга част замина за музея в Благоевград.

Преди 6 години в района на борсата до село Кърналово в момент на покупка на две антични каменни плочи бе задържан известният колекционер и бивш олимпийски шампион по борба Боян Радев. Впоследствие той дари ценните плочи на петричкия музей.

Според неофициална информация, противоречаща с изявлението на Йордан Златински, комисията за инвентаризация на музея от завчера е вече в Петрич и е предвождана от старши инспектора Александър Трайков. Заедно с него са още двама души от Министерството на културата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5926 |23.09.2010 Министър и Главен прокурор разцепени от СУ . 1| 5456 |16.09.2010 Театрали и министър пак нищят театралната реформа . 2| 11149 |25.05.2010 Музеят на Мадам Тюсо се пренася на хълма Царевец . 10| 5679 |13.02.2010 В. Рашидов: Не ми е мечта да съм министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads