Реклама / Ads
11| 17496 |04.09.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Мисия Лондон финишира успешно в София

.
Успешно финишира филмовият екип на българския филм „Мисия Лондон” с последен заснет кадър в столицата ни, където тази вечер с шумно парти ще бъде отбелязан края на снимачния период.
 
Снимките на филма стартираха на 6-ти юли в английската столица Лондон и продължиха 9 седмици, по-голямата част от които в България.

От българска страна Националният филмов център подкрепя игралния дебют на Димитър Митовски, а копродуценти са Унгария, Македония, Швеция и Англия.

„Мисия Лондон” е ексцентрична комедия по едноименния роман на Алек Попов. Основното действие на филма се развива в българското посолство в Лондон. Историята е изпълнена с абсурдни моменти, но части от нея пресъздават реалния живот, което й придава реалистично звучене.



Да се снима филм по книга често пъти е рисковано начинание, но режисьорът Димитър Митовски не се страхува от капаните на литературния текст. „Според мен най-големият капан, който се крие при заснемането на филм по литературно произведение, е авторът на книгата”, споделя за frognews.bg Митовски.”Необходимо е да притежаваш изключителните права предварително, за да можеш да променяш линиите в сценария без неговото съгласие. Но случая с Алек Попов не беше такъв – съвместно работихме по подготовката на филма – двамата конструирахме и написахме сценария. В последния етап се включи и Диляна Манева и така завършихме сценария. Накрая Алек заяви, че сценарият е станал по-добър от книгата. Щом той го казва, аз съм склонен да повярвам”, казва с усмивка режисьорът.

Димитър Митовски е заснел над 400 реклами за най-големите рекламодатели у нас, също така е и автор ( в тандем с Камен Калев ) на късометражните филми „Върнете заека” и „Лошият заек”, представени с особен успех на фестивала в Кан през 2005 и 2007 г. 

Една от главните роли във филма е поверена на Любмир Нейков, за който снимачният процес бил истинско удоволоствие : „Искам да благодаря на Димитър Митовски, че ме срещана с любими колеги на снимачната площадка - Юлиан Вергов ми направи много добро впечатление”, казва актьорът за frognews.bg. „Моят образ е може би най-емблематичният образ в целия роман. Емблематичен е за повечето българи в чужбина. Харесвам ми, защото има много народопсихология в него, той е точен, конкретен, ясен в своите действия воден от своята лична мотивация”, разказва за ролята си Любо Нейков.

Сред основните персонажи във филма се изявяват и: Юлиан Вергов (посланик Варадин), Ана Пападопулу (студентката Катя), Георги Стайков (Чаво - български актьор емигрант) и фолк изпълнителката Андреа (убиец от руската мафия).

Според режисьорът Димитър Митовски основното предимство в процеса да снимаш филм по литературен текст, че от самото начало е ясно и предварително се знае доколко книгата съдържа драматургия в себе си.



Българското съзвездие в „Мисия Лондон” допълват: Ернестина Шинова (Деворина Селянова – първата дама); Малин Кръстев (Рачо - радист), Васил Драганов (Пуйчев – стажант), Светослав Пеев (Мавродиев – консул в българското посолство), Карла Рахал (Доти съквартирантка на Ана Пападопулу), Стефка Янорова (съпругата на готвача Любо Нейков), Ина Попова (Вандова - секретарка), Орлин Горанов (президентът), Коцето Калки (Коце Паунов - шоумен), Велизар Бинев (Камал – собственик на развлекателен клуб), Искра Радева (Рени Мустакова – съпругата на премиера), Нели Топалова (Цанка Кютукова – съпругата на председателя на парламента) и др.

От английска страна кастингът включва: Алан Форд, известен с участието си в култовите филми на Гай Ричи „Две димящи дула” и „Гепи”, който се превъплъщава в ексцентричния собственик на ПР агенция “Famous connections” – Робърт Зиблинг. Както и Томас Арана , който е част от актьорския състав на „Лошият заек” и е популярен с участието си в „Гладиатор” и „Бодигард”, е в ролята на Мънроу – сценарист на добре платени малки частни спектакли.



Една от любопитните подробности по време на снимачния процес, се оказала разликата между снимките в Лондон и тези в България, която всички членове на екипа усетили. „Организацията по продукцията в Лондон е коренно различна – правилата са изключително строги и никой не се церемони ако не спазваш стриктно разрешението, което си получил. След като предварително снимачният ден е описан и представен пред съответните общински власти, то този план трябва да бъде изпълнен едно към едно по описанието. В противен случай, наблюдателните камери заснемат „нарушението”, пристигат полицаи в рамките на 3 минути и снимачният ден вече е приключил. За нарушение се смята, ако си преместил камерата с метър от заявената точка за камерата. Най-общо казано в Лондон се снима изключително лесно, ако си добре организиран и подготвен и много трудно с лоша организация”, разказва  Димитър Митовски.

Според режисьорът няма опасност филмът „Мисия Лондон” да се окаже по-слаб от книгата, защото е убеден, че избрал подходящата книга за киноверсия и защото автора на книгата е съавтор и на сценария.

Дали наистина „Мисия Лондон” ще се окаже добре направена, забавна и гледаема българска кинопродукция, ще разберем през 2010 година, когато се очаква готовия филм да излезе на голям екран.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5828 |06.07.2009 Театър за малки и големи стартира в София . 0| 5785 |15.06.2009 Park Live за първи път и в София . 3| 6343 |10.03.2009 “Зодиак на смъртта” с премиера в София . 2| 11099 |14.11.2007 Издигнаха паметник на Радичков в София, ще има негова статуя и в Монтана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads