Реклама / Ads
2| 6534 |20.12.2013 АРТ ДЖУНГЛА

"Мистерията Еньовден" и бис за Нешка

.
8 хиляди души се насладиха на спектакъла "Мистерията Еньовден” на Нешка Робева. Шоуто събра на една сцена актьорът Васил Михайлов, Звезди от "Ахат”, рап изпълнителите "Хората от Гетото” и певиците Деси Добрева и Луна, както и танцьорите от X-Energy Crew, Метин Енимехмедов и кавалджията Костадин Генчев.
 

Основната идея на спектакъла преливаше от тема в тема от началото до края на представлението. В началото Васил Михайлов започна с ценността на многовековната ни история, а Звезди от "Ахат”, който изпълни песента "Дървото" продължи темата с важността на заобикалящият ни свят и прекрасната природа, с която разполагаме. Контрапункт на елегичното начало бяха "нахлулите” в залата рокери, които бързо създадоха суматохата, шума и хаоса на съвременния свят, а брейкърите и рапърите от "Хората от Гетото” съвсем потопиха публиката в XXI век.

Певицата Деси Добрева, чиито глас и ефирна визия наистина подхождат на самодива, отново пренесе зрителите в света на мистичното и тайнственото, внасяйки порядъка на невидимите фолклорни същества — вили и самодиви, караконджули и черни веди, а ритмите на фолклорната музика разказваха на публиката различни стари легенди. Отделен "разказвач" по време на спектакъла беше видео, което се прожектираше върху декорите. Музиката и танците се движеха от регион в регион, а след това и от държава в държава, преминавайки през целия Балкански полуостров. Така навяваха мисълта, че различията между отделните народи могат да бъдат само политически, защото хората навсякъде се обединяват от общи цели, страхове и стремежи.

Финалът отново върна зрителите в настоящето, а посланието бе по-скоро обръщение към младите хора в страната да се застъпят за традициите ни и да отстояват българското в себе си, защото са носители на уникална култура. Самата Нешка Робева след края на шоуто се обърна с призив към зрителите като заяви, че точно "черните овце”, осмелили се да излязат извън стадото, са тези стоици, върху които са и надеждите за запазването ни като народ. Така съвсем естествено първият бис беше на Звездите от "Ахат” с "Черната овца”, продължен от изпълнението на Деси Добрева с "Къде си вярна ти любов народна”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6599 |19.12.2013 Лили Иванова дебютира в Националната опера . 0| 6630 |18.12.2013 Джон Лоутън: Rock N’ Roll is My Thing . 0| 5859 |17.12.2013 Клисарова: Увеличихме бюджета на образование с 20 млн. . 1| 6089 |17.12.2013 Кустурица открива световното си турне в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads