Реклама / Ads
2| 5871 |15.10.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Мутафчиев: За театрите ни трябват още 3,5 млн. лв.

.
Публиката не може да си позволи 50 лева билет, а в същото време плаща 20 лева. Такъв е бюджетът в момента. През миналата година във всички театри публиката е била 900 000 души. До момента на тази година публиката е 1,8 милиона души, каза по bTV председателят на съюза на артистите Христо Мутафчиев.
 

Твърдият бюджет, който е бил разчетен, сега не е достатъчен. Министърът на културата Петър Стоянович е наясно с това, защото сме говорили по темата. Сега е нужно да се остави буфер в сектор култура, за да може да се захрани публиката, която нараства. Така и артистите ще получат парите си за изиграните вече представления. Допълнително ни трябват 3,5 млн. лева. Нито едно правителство не е направило културата приоритет, а това не е добре. При артистите има и ДМС, но то идва и зависи от това колко публика вкарва актьорът в залата. Държавата не иска да извади пари. Сега управляващите търсят начин да отрежат пари. Сега се готви една нова компонента, с която се опитват да си измият ръцете. Това ми прилича и на вид цензура", обясни Мутафчиев.

Той коментира и идеята, по която работи в момента, а именно творческите съюзи да се обединят, за да могат да си ползват базите. "Творческите съюзи не получават бюджетни пари и това ни пречи да си поддържаме базите. Но ако творческите съюзи се обединим, нещата може да станат по-добре. Иначе до момента все попадаме на мошеници, които разсъждават така: Ще им ползваме базите, няма да им плащаме и после ще ги вземем без пари. Ще ми вземат ...", добави той и поясни, че за да се види ефектът от реформата на театрите, трябва да минат години.

Мутафачиев сподели още, че силно се вълнува от това, че се насажда неприязън към сирийските бежанци. "И медии и управляващи правят това. Било мизерия - ок. Виновни са управляващите, защото не предвидиха наплива на бежанци. Някой не си е свършил работата от управляващите. В момента има наплив към София. Държавата е готова да дава повече пари на бежанците от това да инвестира в съществуването на българина. Милиардът, който изтеглиха, сигурно ще отиде за бежанците", каза още Христо Мутафчиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8094 |14.09.2013 София празнува в Нощта на театрите . 0| 13080 |22.08.2013 Първа нощ на театрите в София . 34| 12792 |21.02.2013 Хр. Мутафчиев: Викащите "Оставка" ще плачат за Борисов . 39| 13830 |16.10.2012 Хр. Мутафчиев: Срам за българската журналистика!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads