Реклама / Ads
0| 4824 |06.05.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Награда за литературен принос на Балканите за Алек Попов

.
Алек Попов Източник: БГНЕС
Авторът на романите “Мисия Лондон”, “Черната кутия”, “Сестри Палавееви” ще бъде гост на 7-ия Международен литературен фестивал “Про-За Балкани”, а наградата ще бъде връчена на 21 май.
 

За македонската общественост Попов каза, че Балканският фестивал „Про-За Балкани“ от няколко години събира отбрана общност от писатели и че е удоволствие да се срещнат талантливи колеги по перо от различни части на Балканите, съобщава БГНЕС.

 

„Някои от тях се познават, други за пръв път се срещат. Всеки е уникален в нещо, но носи и частица от карнавалния балкански дух, който ни помага да разберем нещата, трудни за разбиране от другите, а някои дори не се опитват и да ги разберат.

 

Способността да се смееш за своя сметка и да работиш с материята на абсурда, която преминава през цялото ни съществуване, включително и в историята, е в основата на елементите на този дух. Изключително съм щастлив, че има такъв форум, където Балканите са не само екзотичен гост и където великият разговор за изкуството минава през оригиналния, динамичен и разнообразен свят на балканската проза. Знам, че ще бъда разбран тук и ще се почувствам като вкъщи“, каза Попов.

 

В изложението за наградата “Прозарт” връчващият екип заявява, че тази година се награждава един от най-вълнуващите разказвачи в съвременната литература на Балканите, с изразено чувство за хумор и ирония, в които изтънченият и народен дух се преплитат със забележителен усет за фабула.

 

Алек Попов (София, 1966) е великолепен автор на къси разкази. Неговите истории от колекциите “Мръсни сънища” и “Ниво за напреднали” са включени в много национални и международни антологии с разкази. Попов е драматург и есеист. Той е известен на македонската публика и като съавтор на популярен телевизионен сериал.

 

Първият му роман с голям успех, комичната сатира “Мисия Лондон”, се основава на опита му като културен аташе на България в Лондон и е преведен на 16 езика. По книгата българският режисьор Димитър Митовски прави филм през 2010 г., който се превръща в най-популярния филм в новата българска кинематография.

През 2012 г. Алек Попов е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в областта на изкуството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5250 |06.02.2019 Стефан Цанев получава ИКАР за изключителен принос към театъра . 0| 5626 |19.01.2019 Робърт Редфорд ще получи почетна награда ”Сезар” . 0| 5490 |03.01.2019 Джоузеф Ал-Ахмед взе голямата награда на кинофестивал в Лос Анджелис . 1| 5042 |14.11.2018 Васил Михайлов получи наградата ”Паисий Хилендарски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads