Реклама / Ads
0| 4812 |03.02.2020 АРТ ДЖУНГЛА

Наградите БАФТА: Големите победители - ”1917” и ”Жокера”

.
“1917” - един филм за Първата световна война и героизмът на нейните бойци. Лентата на режисьора Сам Мендес е големият победител от наградите БАФТА. Епосът отнесе цели 7 статуетки.
 

Лентата беше отличена в категориите за най-добър филм, най-добър британски филм, Сам Мендес – за режисура, а Роджър Дийкинс за операторско майсторство. “1917” беше награден също за дизайн на продукцията, звук и специални визуални ефекти.

 

Очаквано признание получи и филмът “Жокера” но Тод Филипс, който се разписа с три награди на тазгодишната церемония на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство. Статуетката в категорията за “Най-добра мъжка роля” пък очаквано отиде у Хоакин Финикс. Наградата е напълно заслужена за превъплъщението му в зловещия герой.

 

Речта на Финикс пък беше един от гвоздеите на вечерта. Защото всички знаем, че в Холивуд има много политика, колкото и да ни се иска да говорим само и единствено за изкуство. Хоакин Финикс засегна проблемът със “системният расизъм” и “репресиите” в киноиндустрията по време на благодарственото си слово от сцената на наградите.

 

“Раздвоен съм, защото много от моите колеги актьори, които заслужават да бъдат отличени, нямаха тази привилегия. Мисля, че изпратихме много ясно съобщение, че хора с друг цвят на кожата не са приети тук“, каза Финикс от сцената на „Роял Албърт хол“. Речта му продължава в същия дух, като Финикс заявява, че и той самият е част от проблема”, каза актьорът.

 

“Не съм направил всичко по силите си, за да бъда сигурен, че снимачните площадки, на които работя, приемат хора с различен произход. Според мен не е само в това решението. Всички трябва да работим много здраво, за да разберем този систематичен расизъм. Мисля, че имаме задължението – като хора, които са създали и спечелили от тази система, да бъдем тези, които ще я унищожат. От нас зависи“, завърши Финикс.

 

Наградата за най-добра женска роля заслужено отиде при Рене Зелуегър за ролята й на Джуди Гарланд.

 

“Това е изключително смиряващо. Госпожо Гарланд, Лондон, който вие толкова обичахте, все още ви обича. Това е за вас“, каза тя от сцената.

 

Ето и победителите в основните категории:

 

Най-добър филм: „1917“ на Сам Мендес
Най-добър британски филм: „1917“ на Сам Мендес
Най-добър режисьор: Сам Мендес
Най-добър филм на език, различен от английски: „Паразит“ на Пон Чжун Хо
Най-добър оригинален сценарий: „Паразит“
Най-добър адаптиран сценарий: „Заекът Джо Джо“
Най-добра главна женска роля: Рене Зелуегър за „Джуди“
Най-добра главна мъжка роля: Хоакин Финикс за „Жокера“
Най-добра поддържаща женска роля: Лора Дърн за „Брачна история“
Най-добра поддържаща мъжка роля: Брад Пит за „Имало едно време… в Холивуд“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5204 |09.01.2020 Церемонията на наградите Оскар и тази година ще e без водещ . 4| 8004 |26.09.2019 Вижте някои от най-големите бисери на проф. Юлиан Вучков . 2| 5657 |24.05.2019 Тази вечер връчват наградите ”Аскеер” . 0| 4985 |27.03.2019 В международния ден на театъра се връчват наградите Икар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads