Реклама / Ads
3| 7480 |22.04.2013 АРТ ДЖУНГЛА

"Най-хубавото, което може да ни се случи, е да бъдем различни”

.
Снежана Йовева
Така започва книгата Модели на интеграция на българите в Средна Европа, която е новото научно издание на ИК “Мултипринт” с автор Снежана Йовева-Димитрова.
 

Тя е специалист по политиките за българите в чужбина и зад гърба си има вече три научни сборника в съавторство, посветени на сънародиците ни в Словакия и Австрия. Подобно съпоставително изследване на интеграционните политики досега не е правено, затова авторката го приема като предизвикателство, за да напише книгата си. В нея се анализират процесите на съхранение на българската идентичност, както  и моделите за адаптиране в чужда среда.


Проектът на Снежана Йовева за книгата и популяризирането на темата за интеграцията като европейско право на всеки гражданин е в по-широк план - тя е получила подкрепа от Фондация Българска Памет (която  е единствената българска организация, последователно работеща за евроинтеграцията на младите ни сънародници от диаспората) и лично от д-р Милен Врабевски, член на Глобалната инициатива на Бил Клинтън, от Фондация “Европейски институт”, която е българската организация член на Европейски граждански форум – водеща организация в инициативата на Алианса за европейска година на гражданите 2013 и със съдействието на г-жа Мария Габриел, български евродепутат, за която темата за правата на човека и интеграцията са важни. По тях тя активно работи както в ЕП, така и в рамките на инициативите за Годината на гражданите през 2013.

 

Изключително любопитен е и текстът на доц. д-р Анна Кръстева от НБУ, публикуван в книгата на Снежана Йовева, в който не само се прави анализ на написаното, но се задават и перспективи и отправни точки за размисъл, защото интеграцията е двупосочен процес, който изисква взаимност и солидарност.
 

Представянето на книгата в София е на 22 април, предстои презентирането й и сред сънародниците ни в Братислава -   26 април, Български културен институт и на 29 април в Дом Витгенщайн във Виена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 9352 |31.10.2012 Стоичков: От мен можеше да стане футболист или престъпник. Избрах футбола . 6| 11119 |03.06.2012 Мариан Вълев: Не може козел да получава 80 000 лева за участие във филм . 0| 5816 |30.05.2011 Стратегия за БГ кино - може, ама друг път . 4| 6094 |06.05.2010 Лекарите: Гого от Тоника може да оцелее

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads