Реклама / Ads
0| 6239 |25.04.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Най-известните яйца не са от кокошка, а на Фаберже

.
Ювелирната изработка на Фаберже
Карл Фаберже и неговите талантливи художници, ювелири, каменорезци, скулпторите на модели и миниатюри, съумели да доведат изработването на ювелирни пасхални яйца до изкуство, неповторимо и ненадминато по своето изящество, майсторство и творческа фантазия.
 

Навремето било много престижно да се изработват от скъпоценни камъни и благородни метали украшения във формата на яйце за руските царе. Изработването на изискано украсени великденски яйца в Русия е старинен занаят, традиция и изкуство, а в началото на миналия век Фаберже бил признат за един от най-добрите ювелири.  

 

Петер Карл Фаберже наследил таланта от баща си, който имал звание “Майстор - ювелир” и през 1842 г. основал в Санкт–Петербург ювелирна фирма носеща фамилното му име. Синът завършил частното немско училище "Света Анна" и продължил обучението си в Дрезден. След като пътешествал по Европа, започнал да учи при франкфуртския ювелир Джозеф Фридман.

 

Вероятно дарбата му е била толкова необикновен, че през 1872 г., само на 26 години, младежът се връща в Петербург и поема бащиното дело. Карл, се утвърждава като изкусен и прецизен, художник-дизайнерът, реставратор и забележителен предприемач. Успява за кратко време да превърне не особено голямата ювелирна работилница на баща си в най-голямото предприятие в Русия по онова време. В последствие става  и едно от най-големите в целия свят. Фирмата още тогава имала филиали в Москва, Одеса, Киев и Лондон и продавала чрез своя Лондонски филиал продукцията си далеч извън пределите на Европа.

 

През 1885 г., Фаберже става Императорски доставчик, а през 1890 г. получава друго високо звание - Оценител на кабинета на Негово Императорско Величество. За работата си е награден със званието “Потомствен почетен гражданин”. Расте и международната слава на фирмата. Тя получава първите награди на международни изложби, а нейни клиенти са почти всички монархически династии в Европа и дори кралете на далечен Сиам в Индокитай.

 

Карл Фаберже създава семейство с Августа Юлия Якобс - дъщеря на Главния майстор на придворните мебелни работилници. Имат четири сина - Евгений, Агатон, Александър и Николай. Те всички продължили делото, започнато от техния дядо и развито от баща им.

 

Драматичните събития след революцията в Русия, заставили Фаберже през 1918 г. да закрие фирмата. Карл умира в Швейцария, през 1920 г.

 

Най-известните яйца

Гордост за колекцията на музея „Оръжейна палата” в Кремъл са десетте императорски великденски или пасхални яйца със сюрпризи. Създадени са от изтъкнатите ювелири и художници под ръководството на Карл Фаберже и се смятат за връх в изяществото и творческото вдъхновение.

 

От 1885 до 1917 г., по поръчка на императорите Александър III и Николай II били създадени около 60 пасхални шедьоври. Всички те се отличават с невероятен разкош и никога не се повтарят. Особено впечатляващи са с изненадите, скрити в тях - миниатюрни копия на царските яхти, дворци с алеите пред тях, паметници, обсипани с камъни и цветя. Ювелирните пасхални яйца-сувенири били истинска изненада не само за онези, за които били предназначени, но и за самия император, който правел поръчката.

 

"Ваше Величество ще бъде доволен" - такъв отговор давал обикновено Фаберже, когато го питали за сюжета на поредното яйце.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4798 |23.04.2019 Честваме деня на книгата . 0| 6270 |21.04.2019 Дигитализират древните ръкописи в Синайския манастир . 0| 5077 |20.04.2019 Настояват Тръмп да не ползва символи от ”Игра на тронове” . 0| 4834 |20.04.2019 Галин Стоев стана кавалер на Ордена за изкуство и литература на Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads