Реклама / Ads
2| 5537 |13.10.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Наливат още 10 млн. лв. в министерството на Рашидов

.
Вежди Рашидов
На прага на нов скандал бе българския театър след изявление на Бойко Борисов, което премиерът направил след спектакъла "Хъшове" в Народния театър.
 

Напрежението сред родните театрали предизвикала среща на Борисов с актьорския състав на "Хъшове", на която обявил официално, че още 10 млн. лева ще отидат в бюджета на културното министерство. Това естествено предизвика тиха завист в гилдята, поради това, че "Народният се е оредил с пари", за сметка на своите колеги.

Шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев обаче отрече да има подобен "сценарий", пише “Всеки ден”. По думите му тези пари не са обещаните само за Националния театър, а общо за сценичните изкуства у нас.

Мутафчиев обясни, че не става дума за подаяние, което Борисов прави на културата. Тези средства са били договорени преди няколко в разговор със финансовия министър Симеон Дянков. Тогава той заявил, че ще дава пари само срещу реформа - нещо, което се случи в Народния.

600 човека си отидоха от сценичните изкуства без стачки и митинги. Съсловието се държа достойно и му се полагат тези пари. Борисов обеща, Дянков потвърди, а човек, когато дава дума, трябва да държи на нея, категоричен е Мутафчиев.

Заместник-министърът на културата Митко Тодоров също е в очакване на тези 10 милиона. От ведомството на Рашидов не крият, че са удовлетворени от допълнителната сума, обещана от Борисов, защото само ден преди това министърът обясняваше пред медиите как шанс за повече пари засега няма.

Ние винаги сме проявявали разбиране към това, че годината е тежка във финансово отношение и затова не очаквахме този жест, така че тези пари са добре дошли, коментира Тодоров пред медията.

Той обясни, че идва зимният сезон и разходите на театрите се увеличават. Така че тези 10-те милиона ще помогнат на държавните трупи да се справят, макар да не са много. От думите на Тодоров стана ясно, че нито стотинка от тях няма да отиде за правене на изкуство, а само за режийни.

Кога точно сумата ще бъде преведена на културното министерство е рано да се каже, но със сигурност това трябва да стане до края на календарната година, смята Христо Мутафчиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6262 |23.09.2010 Рашидов отсвири нов частен театър в Кърджали . 0| 5678 |02.08.2010 Родопчани си искат театъра, канят Рашидов на диспут . 3| 6177 |08.07.2010 Рашидов и Борисов заедно на лятно кино днес? . 15| 9113 |17.06.2010 Вежди Рашидов вади трупове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads