Реклама / Ads
4| 8680 |26.03.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Напусна ни режисьорът Никола Рударов

.
Почина Никола Рударов Източник: pop.bg
На 82 г. почина Никола Рударов - един от изявените и талантливи режисьори със значителен принос в българското кино, автор на няколко комедии и драми, сам изпълнявал роли в редица български филми и създал характерни образи на съвременници.
 

Никола Рударов е роден е в семейство на бежанци от Македония. Започва първоначално да учи право, но в трети курс решава да се премести да учи кинематография. Режисьор е на шест филма, участвал в повече от 30.

Филмите на Никола Рударов, изпълнения с артистично проникновение и висока гражданска и морална позиция, независимо от темите си, винаги са били направени с искрено човеколюбие и социална чувствителност към реалните проблеми на обикновения българин, отбелязват колегите на режисьора.

Неговите филми "Да изядеш ябълката", "От нищо нещо", "Комбина", "Вик за помощ", "Хора от далече", "Бронзовата лисица" са получили високото признание на наши кинофестивали и се радват на любовта на публиката.

Многобройните актьорски изпълнения на Никола Рударов във филми като "Шведски крале", "Адио Рио", "Вчера", "Лагерът", "Един снимачен ден", "Сезонът на канарчетата", "Тишина", "Трака-трак", "Пантуди", "След края на света", "Асистентът", "Дунав мост", но зрителите винаги ще помнят знаменитата му фраза от филма "Вчера" на режисьора Иван Андонов "Сега ще видите вие кон боб яде ли” - реплика отправена от героя му, старомоден учител към бунтарите гимназисти.


Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнованията си на семейството и близките на режисьора Никола Рударов, съобщиха от Министерство на културата.

"Скъпо опечалено семейство, с голяма скръб научих за кончината на режисьора Никола Рударов – една от знаковите фигури на българското кино. Съчувствам на голямата ви болка, зная, че той дълбоко ще ви липсва като съпруг, баща и дядо. В културния живот на България Никола Рударов остави своя ярка и значима творческа следа. Характерните роли, изиграни от него като актьор, и филмите, режисирани от него, са вписани завинаги в културната памет на нацията. Приемете моите искрени съболезнования. Дълбок поклон пред паметта на Никола Рударов!"

Опелото ще се състои на 29 март, понеделник, от 11.00 ч. в храма "Свети Седмочисленици"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6126 |26.10.2009 Никола Гюзелев стана Доктор хонорис кауза . 0| 6995 |03.08.2009 Никола Гюзелев пее със свои ученици . 3| 10145 |12.06.2009 Напусна ни актьорът Радко Дишлиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads