Реклама / Ads
2| 8081 |26.10.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Наследник на Краля Слънце срещу изложба във Версай

.
Организация за защита на Версайския дворец и потомък на крал Луи XIV, който го е построил, са се обединили в протест срещу изложбата на японския артист Такаши Мураками, която беше открита там в средата на месец септември.
 

Те искат от съда да забрани излагането на неговите творби в двореца, тъй като са в разрез с френската култура, а Версай е един от нейните символи.

„Просто искаме да поставим в юридически рамки дебата и съпротивата, които бяха провокирани от изложбата на Мураками", заяви Арнауд Упински, председател на Versailles Defence Coordination, цитиран от АФП.Произведенията на знаковия скулптор, представител на поп-арта, пресъздават героите от традиционните манга комикси в увеличен мащаб, изработени от многоцветен метал, стъклопласт и акрил. И всички тези крещящи цветни фигури заживяват заедно с великолепието на Версай.

Делото е заведено от принц Сикст-Анри дьо Бурбон-Парм, който настоява за уважение и почит към самия дворец и към своите предци. Организацията, която го подкрепя в протеста, пък защитива правата на французите за достъп до културното им наследство. „Излагайки творбите си във Версай, артистът се облагодетелства допълнително от културното значение на мястото. Ние не сме против модерното изкуство, а против един начин на мислене, който принизява културата на Франция", каза принцът.През 2008 г., неговият племенник, принц Чарлз-Емануел дьо Бурбон-Парм се опита да наложи подобна забрана върху изложбата на американския скулптор Джеф Куунс, но тогава съдът отхвърли икането му.

„Да заявиш неодобрението си пред съда е винаги трудно, но както преди две години, ние ще искаме временна забрана от административния съд във Версай за нарушаване на основни човешки свободи."

Първата ретроспектива на Мураками във Франция е изложена в кралските апартаменти, където се е помещавал съдът, основан от Луи XIV през 17 век, и откъдето е изгонен Луи XVI по време на Френската революция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8025 |15.10.2010 "Сенки от миналото" - изложба, достойна за Лувъра . 5| 5847 |16.08.2010 33 години без Краля на рока . 0| 7701 |22.06.2010 Светлин Русев откри изложба-мемориал на Катин . 0| 7057 |16.06.2010 Братя Гюзелеви редят изложба в Прага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads