Реклама / Ads
0| 7689 |08.12.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Националният археологически музей - на 100 години

.
Археологическия музей Източник: Вяра Йовева
Камерна изложба “100 години археологически музей” бе открита вчера във фоаето на Българската академия на науките. Това е единственото събитие, с което отбелязва своя вековен юбюлей най-старата и престижна културна институция у нас – Националният археологически музей в София.
 

По този повод неговият директор – проф.д-р Маргарита Ваклинова, казва: “Когато една институция е станала на толкова много години, тя има нужда от празници, а те обикновено са свързани с важни събития и конкретни дати. 1909 година е много важна за нас, защото тогава със Закона за просвещението се поставя началото на Народния археологически музей. Това е годината, когата той получава първия голям подарък – едно великолепно съкровище от с. Николаево, когато осъществява първите близки контакти с големите европейски и световни музеи. От тогава Националният археологически музей расте и хубавее, преживява много трудности, но жъне и много успехи, които трудно могат да се поберат в тази камерна изложба”.



Експозицията “100 години археологически музей” е дело на д-р Красимира Карадимитрова, ръководител на отдел “Каманни паметници” към НАИМ, праисторикът Георги Иванов и фотографът Красимир Георгиев. Тя представя достиженията на Националния археологически музей-София от назоваването му Народен археологически музей през 1909 до годината, когато празнува първото си столетие.

Върху художествени табла е разказана накратко в дати и фотоси неговата динамична история – най-важните събития, свързани с развитието му като научен център и културна институция, кратко описание на богатия фонд на музея, в който се съхраняват повече от 350 000 експоната, най-значимите археологически проучвания и работата на специализираните ателиета за реставрация и консервация на археологически паметници и произведения на изкуството.

Илюстрирани чрез оригинални документи и многобройни цветни снимки са първите материали, постъпили в музея – златен венец и ритон, намерени в могилен некропол край с. Розовец, Пловдивско, тракийското съкровище от Вълчитрън, ценни монети от различни епохи и други артефакти, забележителни паметници от постоянната експозиция и временни изложби на НАИМ, превърнали се в символи на българската история и култура, познати далеч извън пределите на страната.



В експозицията могат да се видят редки архивни снимки и първите екземпляри от периодични издания, монографии, сборници от конференции, оригинални албуми със снимки от археологическите проучвания на сътрудниците на музея, книги с библиографска стойност, художествено експонирани в специални стъклени витрини.

Изложбата “ 100 години археологически музей” е отворена за посещения всеки делничен ден, от 9 до 17 часа, до 7 януари 2010 година.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9663 |28.10.2009 Oръжия от BG филми оживяват в музей . 0| 7224 |27.10.2009 Националният природонаучен музей стана на 120 години . 0| 8767 |15.05.2009 BG кино превзема Националния археологически музей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads