Реклама / Ads
0| 5655 |26.08.2016 АРТ ДЖУНГЛА

НДК припомня ролите на маестро Никола Гюзелев с юбилейна изложба

.
маестро Никола Гюзелев
Юбилейна изложба от снимки и афиши на Маестро Никола Гюзелев организират Националният дворец на културата и Фондация “Никола Гюзелев” в рамките на голямото юбилейно честване в памет на рождението на големия български бас. Изложбата ще бъде официално открита на 2 декември (петък) от 18:00 ч. и може да бъде разгледана всеки ден до 6 декември в Мраморно фоайе на Двореца. Експозицията предшества големия концерт “Рицарят на операта”, който ще събере на сцената на Зала 1 на НДК оперни звезди от Италия, Македония и България на 13 декември от 19:00 ч.
 

В НДК ще бъде представен и новият биографичен роман за Никола Гюзелев “Артистът, целунат от Бога” на издателство “Стефан Добрев”, чийто автор е Владимир Гаджев. Хилядите почитатели на Маестрото ще могат да видят и монография-албум “Рицарят на операта”, който е съвместно издание на Национален дарителски фонд “13 века България” и Фондация “Никола Гюзелев”, както и стихосбирката, посветена на Никола Гюзелев, “А душата знае” на Анна Мария Гюзелева и издателство “Българки писател”, която е обогатена с картини на Никола Гюзелев.


Събитието се осъществява със съдействието на Италианския културен институт в София, фирма “Свилоза”-България и Асоциация “Артемидия”-Италия.


ПОВЕЧЕ ЗА МАЕСТРО НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ (1936-2014)

Никола Гюзелев е световноизвестно име, с което по света ценителите на музикалното изкуство свързват България. Доктор хонорис кауза на БАН, Комендатор на Република Италия, носител на престижната награда „Златен Джузепе Верди” за постижения и принос в белкантото. Удостоен с най-високи отличия на България и Италия.

Роден е в Павликени на 17 август 1936 г. Почва да пее от съвсем малък. На 11-годишна възраст вече изпълнява главната роля в оперната постановка "Малкият цигулар” в родния си град. Тогава открива, че има и друга дарба - на художник. Така започва да рисува, да пее и да свири, като в различни периоди от детството си вярва, че ще бъде велик художник, ненадминат певец или бъдещ Паганини.Когато е на 15 г., веднъж чува по радиото изпълнение, което го кара да "замръзне". Монологът на Борис от операта "Борис Годунов” на Мусоргски в изпълнение на Едмонд Косовски пробужда в него любовта към операта. През 1951 г. семейството му се премества да живее в София. Започва да посещава оперни и театрални спектакли, в училищни концерти изпълнява ролите на княз Игор, Иван Сусанин и Тореадора от "Кармен". Не спира и с рисуването - печели конкурси в училище. Приет е в Художествената академия - специалност "Живопис". Като студент се отличава с ярка дарба и отлична техника.По време на следването си учи и пеене при Цветана Събева и Илия Йосифов и става солист в Ансамбъла за песни и танци при Министерство на вътрешните работи. Явява се на конкурс за нови членове на академичния хор "Георги Димитров", където изпълнява ария на Иван Сусанин и печели конкурса. Участва в редица концерти и фестивали в Москва, Виена, Хелзинки (1962), където е отличен със златен медал като солист.

През 1960 г., когато с отличие завършва висшето си художествено образование, му предлагат договор за работа в Берлин и той се подготвя да замине. По това време Гюзелев се среща с оперния певец и музикален педагог Христо Бръмбаров и взима решение да остане в България и да учи пеене при него. Завинаги остава благодарен на учителя си, за когото през целия си живот говори с много обич и почитание.

През 1960 г. Гюзелев става стажант в Софийската народна опера. Година и половина по-късно - на 27 юни 1961 г. дебютира в ролята на Тимур в премиерния спектакъл на "Турандот". През 1961 г. става и редовен артист в Народната опера. Следват ролите на Миха от "Продадена невеста” и отец Гавраил от операта на Константин Илиев "Боянският майстор". През 1963 г. в ролята на Филип II от "Дон Карлос” Гюзелев печели Първа награда и Златен медал на втория Международен конкурс за млади оперни певци в София. Успехът идва само след два сезона на професионалната сцена. През 1968 г. той за пръв път стъпва на сцената на театър "Реджо"в Парма, Италия и грабва сърцата на публиката. Той изпълнява ролята на Атила от едноименната опера на Верди. Успехът му е колосален.  

Никола Гюзелев пее на големите оперни сцени в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Япония ("Ла Скала" - Милано, "Реджо" - Парма, "Сан Карло" - Неапол, Виенскта държавна опера, „Дойче Опер“ - Берлин и Берлинската държавна опера, "Ковънт Гардън" - Лондон, "Гранд Опера" - Париж, "Болшой театър" - Москва, "Метрополитън опера” - Ню Йорк, Театро “Колон" в Буенос Айрес и много други).

Негови партньори на сцената са били: Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова, Владимир Атлантов, Евгений Нестеренко, Елена Образцова, Франко Корели, Джоан Съдърланд, Пласидо Доминго, Пиеро Капучили, Ренато Брузон, Катя Ричарели, Грейс Бъмбри и много други.

От 1994 г. започва и неговата педагогическа дейност.
В периода 1994-1996 г., когато Никола Гюзелев е Директор на Българската академия за култура "Борис Христов" в Рим, подготвя два курса млади талантливи певци, които сега са на българските и на световните сцени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6280 |09.08.2016 Отиде си големият Никола Анастасов . 0| 5865 |11.10.2015 Маестро Найден Тодоров: С "Катерина Измайлова" вадим хората от апатията . 0| 5425 |19.12.2014 "Коледна магия" в музикалния театър с маестро Ушев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads