Реклама / Ads
0| 6302 |03.06.2016 АРТ ДЖУНГЛА

НДК възражда българските традиции

.
Новият проект на Двореца запознава чужденци с богатия ни фолклор. Националният дворец на културата (НДК) започва проект по организирането на тематични фолклорни спектакли, представящи богатата палитра на българската традиционна култура. Те са с висока артистична стойност и пресъздават по неповторим начин силата на българската музикално-танцова традиция от всички етнографски области в България.
 
Целта им е да пресъздадат цялостна представа за най-доброто от българския фолклор, не само за чуждестранните посетители в нашата страна, но и за българите, живеещи в чужбина, както и за тези, живеещи тук, но откъснали се от автентичността и магията на посланието, съдържащо се в ритуалните танцови и музикални обреди през различните сезони, които са поддържали българския дух жив през вековете.

 

В различните вечери публиката ще се докосне до разнообразието на специфични фолклорни традиции, включващи: старинни носии на повече от 200 години, свирене на най-старата гайда в Европа - каба гайда, както и на 100-годишния инструмент копана; уникално, старинно шопско пеене, съхранено от “Бистришките баби”, които са под закрилата на ЮНЕСКО и още много изненади.

 

Първият спектакъл, на който те ще бъдат показани, ще се проведе на 6 юни (понеделник) от 19:00 ч. в Зала 8 на Двореца. В тази  "Българска вечер" участие ще вземат: Ансамбъл “Чинари”, Група “Етнотикс”, Трио “Булгарина”,  Венцислав Андонов - гайда, “Бистришките баби” и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5383 |30.04.2016 Вярата и християнските традиции се завръщат в българина . 0| 5577 |19.04.2016 Българските „Каръци“ влизат в битка за статуетката „Златната липа“ . 0| 5609 |14.04.2016 ”Балканска треска” обзе българските фенове преди “Салон на изкуствата"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads