Реклама / Ads
0| 4876 |24.02.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Неков: Опазването на културното наследство трябва да бъде в политическия дневен ред

.
Момчил Неков
„Опазването на културното наследство трябва да залегне в политическия дневен ред”. Това заяви евродепутатът от ПЕС/БСП Момчил Неков на организираната от него кръгла маса в ЕП на тема „Съвременно културно наследство в риск”.
 

Той продължи, че политиките в областта на културата са преди всичко отговорност на националните правителства, но ЕС има за задача да допълва и подкрепя действията на държавите-членки в сферата на опазването и закрилата на културното наследство. Евртодепутатът обясни, че тази подкрепа се осигурява чрез европейско финансиране за културно наследство, но за съжаление, информацията за него е твърде разпокъсана. В тази връзка Неков добави, че един от първите доклади, гласувани в комисията по култура, на която и той е член, отчита именно тези проблеми и предлага решения за преодоляването им. „В приетата резолюция настояваме за две основни неща. Първото е създаването на единен портал на ЕС, посветен на културното наследство, който да синтезира информация от всички програми на ЕС за финансиране в тази област. Второто е обявяването на Европейска година, посветена на културното наследство през 2018 г.”, посочи евродепутатът. Той изрази надежда, че тази инициатива ще даде положителен тласък на сектора и ще разкрие неговия икономически потенциал.

 

Момчил Неков заяви, че отвъд тези усилия, грижата за културното наследство остава на заден план, а финансовата и икономическата криза е принудила редица държави-членки да орежат средствата за опазването му. „Що се отнася до европейската публична политика, нещата стоят по сходен начин. Нито стратегията "Европа 2020", нито плана за инвестиции в Европа, или така наречения  план "Юнкер", не  посочват културата като приоритет, да не говорим за културно наследство”, каза още евродепутатът. Според него, е време да започнем да променяме тези негативни тенденции. „От една страна, то е част от нашата идентичност, европейска, регионална и национална и ние имаме задължението да го съхраним, опазим и предадем на идните поколения. От друга страна, нашето наследство представлява стратегически ресурс за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж”, аргументира се Неков.

 

Дискусията бе фокусира върху рисковете пред съвременното културно наследство и каква е неговата културна стойност, с какъв потенциал разполага и какви са предизвикателствата пред опазването му. Специално внимание бе обърнато на ролята на социалистическото културно наследство в пост- социалистическите  държави, като в дискусията млади архитекти представиха своята визия за това как можем да освободим социалистическите паметници на културата от политическото напрежение, което ги обгражда и да им вдъхнем нов живот.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6300 |28.09.2010 МВР подгони крадците на културното наследство . 4| 5834 |10.06.2010 Оцениха културното ни наследство на 100 млрд. евро . 0| 5393 |07.10.2009 Променят Закона за културното наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads