Реклама / Ads
0| 6378 |22.11.2011 АРТ ДЖУНГЛА

“Непобедимите 2” нарушили идилията на прилепите в Деветашката пещера

.
Екипът на филмовата продукция "Непобедимите 2" е нарушил част от условията за получаване на разрешителното за снимане в Деветашката пещера. Това е установила съвместна проверка на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Плевен и експерти от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей.
 

 

В резултат на навлизане на декорите и конструкциите за фирма в тъмната част на пещерата, което е било изрично забранено, както и заради недопустимо силния вдиган шум, числеността на прилепите в пещерата е намалял чувствително, съобщиха от музея.

 

Проверката е направена на 16 ноември със специализирано оборудване за изследване на прилепните колонии и така се потвърждават опасенията на природозащитниците, които първи сигнализираха за негативното влияние на строежа на декорите за филма върху обитателите на пещерата.

 

Постоянното движение на автомобили и използването на машини генерира изключително високи нива на шум, допълнително усилени от естествената акустика на пещерата, се посочва в съобщението. Това е видимо постоянно безпокойство на прилепните колонии, поради което прилепите се намират в полуактивно състояние, а не в зимен сън. В следствие на това, те изразходват значително повече енергия и преждевременно намаляват хранителните си запаси, чрез които трябва да преживеят до края на зимата, отбелязват специалистите.

 

В пещерата са установени зимуващи прилепни колонии, но по оценка на експертите, прилепите са забележимо по-малочислени в сравнение с предишни години. Така например, през зимата на 2010-2011 г. числеността на колонията е била около 35 000 индивида, а в момента прилепите в пещерата наброяват едва около 8 600 екземпляра.

 

Докладът на експертите е внесен в Националната служба за защита на природата към МОСВ и в РИОСВ - Плевен. За възникналия проблем екипът на Центъра за защита на прилепите е уведомил Секретариата на Споразумението за опазване на популациите на европейските прилепи (EUROBATS), по което България е страна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7006 |22.11.2011 Езикът на травмата и травмата на езика . 7| 6269 |21.11.2011 Патриарх Максим номиниран за почетен гражданин на София . 64| 6743 |17.11.2011 Социализмът в огледалото на прехода . 9| 38657 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads