Реклама / Ads
0| 8503 |14.11.2011 АРТ ДЖУНГЛА

“Непобедимите 2” влизат в Деветашката пещера, експерти я проверяват

.
Днес експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен са започнали щателна проверка на Деветашката пещера, която се подготвя за снимките на американската продукция "Непобедимите 2". Това съобщи Рени Атанасова, директор на регионалната инспекция, цитирана от БТА.
 

  

Причината е сигнал на природозащитници, че снимките застрашават обитаващите я прилепи, които са защитен вид. В пещерата се извършвали “мащабни дейности”. Освен специално построения за целите на продукцията бетонен мост, в природното местообитание са струпани строителни материали, изгражда се релсов път, движат се камиони и тежкотоварни машини, както и десетки работници, усилено работещи по продукцията. Шумовото и светлинно замърсяване засягат полусветлата част на пещерата, както и места, които със сигурност се използват от прилепите по време на тяхното зимуване.

 

"В случая е издадено становище на РИОСВ-Плевен, в което са посочени условията, при които трябва да бъдат правени снимките в Деветашката пещера. Ще проверим дали се спазват тези условия", каза Атанасова. По думите й инспекцията е обърнала специално внимание на снимачния екип да бъдат спазвани забраните, записани в закона за защитените местности. Атанасова поясни, че от продукцията имат право само да монтират декори в светлата част на пещерата, да направят снимки без да се използват специални ефекти, след което да демонтират декорите.

 

Тази дейност е предвидено да бъде извършена за около 45 дни. Според директора на РИОСВ, ако се спазват всички изисквания, няма да се попречи на живота на прилепите в пещерата.

 

РИОСВ – Плевен има опит при подобен контрол на снимачни екипи, каза Атанасова. "Снимки на филми са правени и в пещерата "Проходна". Ние сме били взискателни, творческите екипи са били изпълнителни и не е имало проблеми", коментира директорът на плевенската екоинспекция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10932 |11.11.2011 Чочо Попйорданов, Георги Стайков и Теодора Духовникова в Под прикритие . 35| 8325 |09.11.2011 Българофоби от восък пристигат в Скопие . 6| 12060 |08.11.2011 "Под прикритие" стартира на живо в ефира на БНТ . 9| 38670 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads