Реклама / Ads
4| 6208 |14.01.2020 АРТ ДЖУНГЛА

Неудобният ”Жокер” - различният филм в света на Холивуд. Ще грабне ли Оскар?

.
“През целия си живот не знаех дали наистина съществувам. Е, съществувам и хората започват да го забелязват” - героят Артър Флек, филмът“Жокерът”.
 

Описват го като брилянтен. Спиращ дъха. Неудобен. Неприятен за гледане. Новият филм за историята на Жокера безспорно хвърли и една нова светлина върху вече познатия герой от вселената на Батман. Защото ни показа и една доста неприятна истина - всеки един от нас може да се превърне в същия злодей, ако светът реши да му обърне гръб.

 

“Жокерът” е големият победител от тазгодишните номинации за “Оскар”. Дали ще излезе като такъв и след края на бляскавата церемония, със сигурност ни предстои да разберем. Ако Холивуд бъде така добър да ни разочарова (отново), може би Хоакин Финикс няма да застане на трибуната и да благодари на близките си, а наградата за най-добър филм ще отиде при Тарантино, въпреки че гилдията не го харесва особено.

 

Но не живеем в идеален свят и опасности (сиреч изненади) дебнат отвсякъде, та киноманите да се подготвят.


.

Истината обаче е, че лентата успя да се запише с цели 11 номинации. Блестящата игра на Хоакин Финикс му донесе номинация за най-добра мъжка роля и ако не гледаме на света толкова черногледо (изключение прави по-горният абзац), той може би ще грабне и статуетката. Филмът “Жокера” не остана незабелязан, това е сигурно. За него продължава да се говори активно, макар и месеци след излизането му. Първоначално дори се появиха противоречиви мнения и аз се запитах - нима е възможно някой, някъде да НЕ хареса този филм.

 

Защото истината е, че той в действителност е невероятен - блестяща кинематография, страхотен сценарий, спиращи дъха монолози и брилянтна актьорска игра. Някои биха казали, че определенията са разни кино клишета, заучени фрази и прочее, но в действителност когато се говори за този Жокер, няма как да се говори другояче.

Истината е, че вината тази роля и този филм да са толкова запомнящи се, е Хоакин Финикс - един страхотен актьор, за когото не се говореше достатъчно.

 

Финикс прекарва голяма част от живота си в сянката на покойния си брат. Дълги години за него говорят като за “втория най-известен в семейство Финикс”. Тийн идолът Ривър Финикс е известен с много роли, а една от тях е тази на младия Индиана Джоунс. Актьорът умира едва на 23 г. навръх Хелоуин през 1993 г. в бар "Вайпър Рум" в Лос Анджелис. Издъхва в ръцете на брат си, а аудиозаписът от телефонното обаждане до спешна помощ веднага плъзва в жълтите медии. Дълго време името на Хоакин се асоциира именно с тази злощастна вечер.


.

Финикс има зад себе си солидна филмография, преди да се впусне в предизвикателството на “Жокера” и да спечели ролята на живота си. И никога не избира да играе лесни характери. Неговите герои винаги са страшно многопластови, а за да влезе в образ актьорът използва един доста рисков метод - започва да живее като героят, в чиято кожа иска да влезе. Това в контекста на Жокера си е доста опасно само по себе си, тъй като всички актьори, изиграли злодея до този момент, заявяват, че образът е прокълнат. За да влезе в ролята на Жокера, Финикс отслабва драстично с над 20 килограма. И някак успява да влезе в психиката на своя герой, а резултатът е повече от впечатляващ, което носи на Хоакин Финикс и заслуженото признание.

 

В началото обаче американската публика остана доста разочарована. Но за качествата на американската аудитория няма да говорим. Истината е, че публиката очакваше екшън филм. Очакваше да види познатия злодей в познатата обстановка. Вместо това видя един най-обикновен човек, който се превръща в абсолютен социопат заради… нас. Заради обществото. И това е един доста неприятен шамар. Затова и филмът не беше особено приятен за гледане, а и дава обширни теми за размисъл. А американската публика много не обича да мисли.

 

И като едно истинско отражение на американската публика, “Оскарите” може би също няма да харесат толкова много “Жокера”. Защото там, в политкоректен Холивуд има други, малко по-належащи проблеми.

 

Един от тях и тази година е въпросът с фигурата на водещия. Да, правилно, церемонията отново ще остане без такъв. Това се случи през 2019 г., когато Кевин Харт отказа да води наградите, а всеки предложен заместник отхвърли поканата да поеме щафетата. Скандалът разтърси Холивуд, който и без това се тресеше от движението MeToo. И така, за пръв път от 1989 г. насам Оскарите останаха без водещ, а това май ще се превърне в запазена марка за Академията.

 

В този дух един друг филм получи номинации - цели три. “Бомба със закъснител”, който проследява един секскандал в медийния свят на САЩ, успя да се нареди сред претендентите за престижната статуетка. Промъкна се в големи категории, сред които за главна и поддържаща женска роля. И доста голяма част от критиката не го хареса. Бил посредствен, подигравка и прочее… Но пък има номинации за “Оскар”. Нима това изненадва някого?

 

И така, какво ни очаква на бляскавата церемония тази година? Истината е - нищо ново. Холивуд отново ще се опита да покаже, че не е толкова бял, не е толкова “мъжки” и уважава различното. И отново ще се провали. Приятно гледане.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4630 |13.01.2020 ”Жокера” с най-много номинации за Оскар . 7| 7596 |12.01.2020 Рашидов: България изхарчила половин милион за „виетнамски чаши“ и „един таван“ на Венецианското биенале . 0| 6286 |11.01.2020 Започна фестивалът ”Симитлия - Древната земя на кукерите” . 0| 5111 |09.01.2020 Непознати стихотворения на Яворов излизат в нова книга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads