Реклама / Ads
0| 8348 |25.09.2020 АРТ ДЖУНГЛА

Виктория Георгиева - MOUSE: Най-голямото предизвикателство е самият път

.
Източник: Михаела Драганова
Името й е Виктория Георгиева. Повечето обаче я познават като MOUSE - един от най-талантливите графити артисти у нас. Тя обединява цвят и въображение, а резултатът винаги е спиращо дъха произведение, което да превърне градската среда в едно по-приветливо място.
 

Родом е от Исперих. През 2013 г. завършва Факултет за изящни изкуства ”Св. Св. Кирил и Методий”; Велико Търново с Бакалавър „Педагогика на обучението по изобразително изкуство-живопис“. Виктория е съосновател и на творческите формации SUNSHINERS и FAMOU. От 2014 г. развива свой собствен проект - клас по рисуване за деца “Азбука на въображението”.

 

През последните 13 години е пътувала къде ли не. Участвала е в множество проекти и фестивали както у нас, така и в чужбина. Едно от последните предизвикателства, пред които MOUSE се изправя, е превръщането на столичния подлез в района на Централна гара в едно по-приветливо и артистично пространство, а едни от най-успешните и талантливи графити артисти у нас го превръщат в истинско визуално преживяване, част от фестивала Graff Express 2020.

 

Ето и какво разказа Виктория пред FrogNews:


.
Снимка: Михаела Драганова

 

Защо MOUSE? Как се роди този псевдоним?

Лична история. Първата младежка любов. Приятелство.

 

Кой от досегашните ти проекти е бил най-голямото предизвикателство, с което си се сблъсквала и защо?

 

Ще прозвучи вероятно доста тривиално, но… самият път е най-голямото предизвикателство. Проектите са немалко, а историите зад тях - безброй. Това ми позволи да премина и през дългия процес на каляване на волята.

 

Вдигането на форматите и смисъла, с който ги насищаш, също е немалко предизвикателство.

 

Комуникация с всякакъв вид хора, напасване на разностранни мнения и гледни точки, динамиката, климатичните особености до безкрай, логистичните перипетии, техническата част, срокове, пластичност. Докъде ще стигнеш ти самият, докъде можеш да направиш компромис, ако въобще си податлив на това.


Колаборациите с други артисти също са своеобразно предизвикателство. И огромно вдъхновение. Опитност. Наслада. Едва когато за малко стъпим в обувките на другия си даваме сметка за много неща. Благодарна съм.


.
Снимка: Михаела Драганова
.
Снимка: Михаела Драганова

 

Разкажи ни малко повече за работата си с деца. Как успяваш да ги насочиш да излеят въображението си върху белия лист?

 

Опитвам се да ги провокирам да мислят, да пробват, да пресъздадат дадено нещо по по-необичаен начин и след това да се оставят на самия творчески процес да ги води.

Със сигурност е нужен и игрови подход.

 

Участваш в превръщането на един неприятен подлез в една от най-впечатляващите арт точки на столицата. Защо реши да се включиш в изрисуването на подлеза на Централна гара?

 

Смятам, че проектът е стойностен и съм изключително благодарна за доверието, което организаторите от „Вижънъри“ ми гласуват. Заедно изграждаме средата около нас.

 

Кое е най-силното послание, което искаш да отправиш чрез изкуството си?

 

Очаквай неочакваното... без много очаквания.


.
Снимка: Михаела Драганова
.
Снимка: Михаела Драганова

 

Интервю на Джесика Вълчева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7594 |23.09.2020 Гениалният Камджалов преподава комуникацията като музика в СУ . 67| 23556 |22.09.2020 Слави представя ”Мутри, сбогом!” /видео/ . 0| 7175 |21.09.2020 Вижте кои са победителите на наградите ”Еми” . 12| 15054 |20.09.2020 Поетът Н. Милчев: Новите български космонавти - Борисов, Сачева, Биково-Харалановата армия....

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads