Реклама / Ads
0| 6115 |10.03.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Незначителна стъпка са приетите поправки за авторските права

.
След последните промени в Закона за авторското право и сродните му права авторите у нас ще пият по една не студена, а леко претоплена вода. Това заяви депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов.
 

Като незначителна стъпка на фона на сегашната ситуация определи той новите текстове, внесени от МС. Още през декември 2010 г. от Синята коалиция настоявахме чл. 26, възловият член в Закона за авторското право и сродните му права да има реално действие и полза, посочи синият депутат. Този член се отнася до начина, по който да бъдат обложени с отчисления вносителите на дискове, на записващи и презаписващи устройства в полза на Министерството на културата и авторите, както и в какво процентно съотношение да бъдат те.

Михайлов припомни, че от ГЕРБ в края на миналата година са предложили този член да отпадне изобщо от закона. Тогава аз попитах защо той ще се казва Закон за авторското право, след като авторите няма да получават никакви пари за творческата си дейност, попита депутатът. Впоследствие управляващите претърпяха позитивна еволюция и се стигна в зала до приемане на отчисления от 1% до 1.5%. Михайлов предвижда, че приходите при такъв процент ще бъдат минимални.

Народният представител илюстрира оценката си с пример – сравнение с Румъния, с която колкото и да е странно имаме почти еднакъв пазар на записващи устройства. В северната ни съседка от една година имат такъв функциониращ закон, но при тях отчисленията са 5% и за периода имат събрани вече 285 хил.евро. Ако приемем, че у нас един диск струва 25-30 ст. и при 1 млн. броя внесени с предложените и приети отчисления в нашия закон ще бъдат събрани едва 28 хил. лв. Като се вземе пред вид, че от тях 12 хиляди ще отидат в Министерството на културата – какво остава за авторите, коментира синият народен представител.

Михайлов е казал на колегите си вносители на поправките, че няма защо държавата да слуша вносителите и да им изпълнява желанията с лобистки елемент. Най-големият проблем на българското законодателство е, че винаги казваме – нека да започнем с малка стъпка, пък после ще направим истинските промени, т.е . правим закон с идеята, че някой друг ще го преправя, възмущава се синият депутат. Според Михайлов това е лоша практика и уронва престижа на законотвореца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6494 |10.03.2011 Покрива на драматичния театър в Дупница пропадна . 5| 5184 |10.03.2011 Анджелина Джоли героиня във филм за нашите медици? . 0| 7550 |12.03.2011 50 коня мерят сили в кушията на Тодоровден . 9| 38660 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads