Реклама / Ads
0| 7033 |17.01.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Номинациите за Икар 2011

.
Големият отличник в номинациите за Икар тази година е спектакълът "Сирано дьо Бержерак" на Теди Москов, номиниран в 5 категории – за режисура, сценография (Чавдар Гюзелев), поддържаща мъжка роля (Владимир Карамазов), главна мъжка роля (Деян Донков) и майсторско техническо осъществяване.
 

За режисура с Москов ще се състезават и Александър Морфов (за „Полет над кукувиче гнездо“) и младата Василена Радева (за "Нордост").

За Икар 2011 за главна мъжка роля ще се състезават още Мариус Куркински (за ролите в новия му моноспектакъл „Български разкази“ в Сатирата и Пловдив) и Пламен Манасиев (за Глигор в "Суматоха" на Театър София).

Отличието в категорията за най-добра женска роля пък ще си оспорват Ангелина Славова за главна женска роля в „Нордост“ (носителка на Аскеер 2010 за нея), Ивана Папазова за ролята на Ева в "Есенна соната" (Пловдивдивски драматичен театър) и Ирини Жамбонас за ролята на Ремей в "Канкун" (МГТ "Зад канала").

Владо Карамазов пък ще си оспорва отличието с Борислав Веженов в ролята на Андрей Прозоров в "Три сестри" в Русенския театър и Иван Бърнев за "Полет над кукувиче гнездо".

В същата категория са номинирани актрисите Гергана Кофарджиева за ролята на Щиглеца и жената над 70-те в "Преди/След" (Театър "София"), Христина Караиванова за ролята на Баба Кера в "Балкански синдром" (МГТ "Зад канала") и Цветана Манева за ролята на Клитемнестра в "Електра" (Театър "София").

Във вълнуващата категория за дебют ще спорят Нина Боянова за режисурата на "Първа любов" (Червената къща), Павлин Димитров за ролята на Обичащия в "Първа любов" и Петър Лъджев за ролята на Алберто Берторели в "Ало, ало" (Театър "Възраждане").

За майсторско техническо осъществяване заедно със „Сирано дьо Бержерак“ са номинирани още "Фауст" на Лилия Абаджиева (Варненски театрално-музикален център) и "Цар Шушумига" (Пазарджишки театър).

Другите две номинации за сценография пък отиват при Васил Абаджиев за "Фауст" и при Огняна Серафимова за "Господин Колперт" (Театър "София").

Номинираните композитори са Петя Диманова за "Приказка" (Сфумато), както и бийтбоксърът Александър Деянов-Skiller и контрабасистката Мария Илчева за "Ноктюрно – от прахта до сиянието" и Ambient anarchist за "Мъртвата Дагмар или Малката кибритопродавачка" – две продукции на Сдружение за съвременно алтернативно изкуство "По действителен случай".

Номинациите за куклено изкуство са за: Рин Ямамура за сценографията на "Цар Шушумига" (Пазарджик), Пламен Мирчев-Мирона за музиката на "Вампирова булка" (Столичен куклен театър) и Десислава Минчева–Тодорова – за актьорско изпълнение в "Сливи за смет" (Център за изкуства "За Родопите"/ Театър 199/ Родопски драматичен театър).

Трите отличени критически текста са за Венета Дойчева за книгата "Думи и Еринии. Текстове за драматургия" и Ина Божидарова за книгата "Драматургичната адаптация. (от драматизация към постмодерен текст за сцена)".

За "Златен глас" за дублаж са номинирани Александър Воронов за дублаж в сериала"Щури съседи", Ани Василева за дублаж в сериала "Щури съседи" и Христина Ибришимова за дублаж в сериала "Мечтатели".

Наградата за цирково изкуство е за Енчо Керязов за значими постижения в областта на съвременната акробатика и силовата еквилибристика.

По традиция ще можем да гледаме всички номинирани в седмицата на Софийския театрален салон (домакин е Театър София).

Церемонията по раздаване на наградите ще се състои на Международния ден на театъра – 27 март на гала концерт в Народния театър "Иван Вазов".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6302 |14.01.2011 ЕП стартира конкурса за журналистика . 54| 14479 |11.01.2011 Заменете орден „Стара планина” със същите кренвирши –ЯДАТ СЕ . 0| 8216 |11.01.2011 Художничка дари антична херма на НАИМ . 9| 38608 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads