Реклама / Ads
0| 7184 |31.08.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Нощ на музеите за 7-ми път в Пловдив

.
Пловдив ще открие за седми пореден път Нощ на музеите и галериите.
 

 

На 17 септември гостите и жителите на града ще могат да посетят повече от 50 събития – изложби, концерти, пърформанси, лекции, да се срещнат с изкуството на български творци и чуждестранни автори, създадено специално за тях.

 

По традиция и тази година началото ще бъде дадено с програмата за деца в Малката нощ (17:00–20:00), а събитията започващи в 19:00 часа ще завърши в 1:00 часа след полунощ.

 

Акцент в седмото издание е участието на  Регионалният археологически музей в културното събитие, който освен със съвсем нова постоянна експозиция ще покаже и изложбата „Християнска aрхеология”, представяща редки и ценни издания от книжния фонд на музея.

 

Специално за Нощта в Археологическия музей ще има лекция на тема „Какъв Иисус откриваме под пластовете на времето? Вярата на ранните християни и историческите факти“ изнесена от д-р Мартин Хайде (Германия) и проф. Питър С. Уилямс (Норвегия). Тя ще бъде съпътствана от  документални филми за последните археологически разкопки в района на Пловдив.

В Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде открита изложбата „Магия за любов” с костюми за обредни и магични ритуали от отминали епохи. В духа на музея е и изложбата „Карловските майстори–ножари и медникари от фамилия Неделеви“. Същата вечер в Етнографския музей се ще бъде представена и авторска изложба на карикатуриста Цочо Пеев.

 

В Центъра за съвременна история ще се открие фотографската изложба „25 години по-късно” на група „Казанлък ‘85“.

 

За Музея на авиацията в с. Крумово програмата за Нощта на музеите и галериите започва още в 10:00 часа. Там, само на 14 минути с влак от Пловдив, ще има демонстративни полети с радио управляеми модели. Регионалния природонаучен музей ще прожектира филма „Българските видове земноводни, влечуги, безгръбначни”.


Галерия Сариев и този път е обърната към съвременното изкуство. Там ще се открие изложбата „Беден, но секси“, курирана от екипа на галерията специално за Нощта. В нея галерията кани Лубри (София), Лазар Лютаков (Виена), Рада Букова (Париж), Викенти Комитски (София), Антон Стоянов (Берлин), Воин де Воин (Берлин), които живеят в различни европейски градове и работят в разнообразни творчески области. Паралелно в artnewscafe ще бъде представено берлинското списание Basso.

 

Съвременно изкуство и нови медии ще покаже и Център за съвременно изкуство Пловдив – Баня Старинна. Там гост кураторът Вяра Млечевска ще представи изложбата „Краят и Отвъд“ с участието на международни утвърдени автори от Франция, Германия, Чехия, Полша, България и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7402 |16.07.2010 Пловдив посреща Вселенския патриарх за деня на св. Марина . 1| 11948 |14.05.2010 "АЗ, БУКИ, ВЕДИ " оживяват в Нощта на музеите . 0| 5733 |11.05.2010 Задава се силна нощ на музеите . 0| 5564 |01.10.2009 Пловдив будува в Нощ на музеите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads