Реклама / Ads
0| 6699 |29.06.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Нов регламент за филмовите Оскари от догодина

.
10 ленти ще се борят за най-добър филм на следващата церемония за Оскарите. Така ще дадат възможност на два пъти повече филми да се борят за най-престижната наградата в най-важната категория.
 

Новите правила ще се отразят още през 2010 г., когато на 2 февруари 2010 г. ще бъдат номинирани 10 вместо досегашните пет филма. "Представете си, че имате много добри филми, но трябва да свиете списъка до 10. Кои ще отпаднат? При всички положения губите пет страхотни ленти", коментира Сид Гейнис, президент на американската киноакадемия (Oscars.org) в специално изявление по повод промените, които били одобрени единодушно.

Гейнис изтъква, че това е "завръщане към миналото", когато за статуетка в най-престижната категория са номинирани по десет, а понякога и повече филми. Президентът на Академията дава за пример наградите за 1939 г., когато в надпреварата участват широк спектър от продукции - от уестърни до комедии и мелодрами. Статуетката в тази и в още седем други категории тогава отива при "Отнесени от вихъра". 10 филма за последно са номинирани през 1943 г.

Идеята за промяна дошла от продуцентите на шоуто след края на тазгодишната церемония. Те смятат, че по-големият брой номинирани за главната категория филми ще им донесе повече телевизионни зрители, които през последните години като цяло намаляват, отбелязва Ройтерс.

Обсъждала се и идеята да се номинират пет комедии и пет драми, но тя била отхвърлена с аргумента, че това е награда за най-добър филм, а не за постижение в определен жанр.

Сид Гейнис подчертава още, че промяната не омаловажава наградата. Миналата година продукциите с потенциал да попаднат сред петте номинирани за най-добър филм са били 281. Според него да бъдеш в топ 10 също е голямо постижение.

Изпълнителният директор на Академията Брус Дейвис уверява, че промяната няма да доведе до увеличаване продължителността на шоуто. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7234 |28.06.2009 Раздадоха наградите на 31-ия кинофест в Москва . 0| 6979 |27.06.2009 Тим Бъртън съживява Алиса от Страната на чудесата . 1| 8491 |26.06.2009 Мавзолей на ранните християни откриха в Сандански . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads