Реклама / Ads
0| 6049 |29.06.2010 АРТ ДЖУНГЛА

ЕП обяви 10-те филма от официалната селекция за 2010 г.

.
Наградата LUX (от лат. светлина) е учредена през 2007 г
Това са филмите, които участват в предварителната селекция за тазгодишната награда за кино "LUX", в рамките на Фестивала на европейските филми в Брюксел.
 

Всичките десет филма (от Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Италия, Литва, Румъния, Унгария и Франция) отразяват креативния дух на европейското кино, който ЕП винаги е подкрепял.

Десетте филма в тазгодишната официална селекция, които ще се борят за наградата на ЕП за кино LUX 2010, са:
* Akadimia Platonos (Plato's Academy) на Filippos Tsitos, Гърция, Германия
* Bibliothèque Pascal на Szabolcs Hajdu, Унгария, Германия, Великобритания, Румъния
* Die Fremde (When We Leave) на Feo Aladag, Германия
* Illégal (Illegal) на Olivier Masset-Depasse, Белгия
* Indigène d’Eurasie (Eastern Drift) на Sharunas Bartas, Литва, Франция, Великобритания
* Io sono l'amore (I Am Love) на Luca Guadagnino, Италия
* La bocca del lupo (The Mouth of the Wolf) на Pietro Marcello, Италия
* Lourdes на Jessica Hausner, Австрия, Франция, Германия
* Medalia de onoare (Medal of Honour) на Calin Peter Netzer, Германия, Румъния
* R на Tobias Lindholm и Michael Noer, Дания

Поне три от тези филма ще продължат да се борят за наградата, като претендентите ще бъдат обявени на 27 юли 2010 г. във Венеция, като част от партньорството между наградата LUX и Международния филмов фестивал във Венеция. Те ще бъдат показани първо във Венеция, а след това и в Европейския парламент в Брюксел между 26 октомври и 19 ноември. След това депутатите от ЕП ще определят печелившия филм, като наградата ще бъде връчена на 24 ноември в Страсбург от председателя на Парламента.

Наградата демонстрира ангажираността на ЕП към европейското кино


Наградата LUX (от лат. светлина) е учредена през 2007 г. като символ на ангажираността на ЕП към европейската филмова индустрия и неговата креативност. Независимо от това какви личностни, исторически или социални въпроси разглежда, всеки филм от официалната селекция на наградата отразява живота на европейските граждани, техните вярвания, убеждения и тревоги, търсенето на идентичност.

Както и предишните лауреати - Auf der anderen Seite (2007), Le silence de Lorna (2008) и Welcome (2009) - победителят за 2010 г. ще може да разчита на финансовата подкрепа на Парламента, състояща се от субтитриране на 23-те официални езика на ЕС, включително адаптирането му за хора със зрителни и слухови увреждания, производството на 35-мм версия за всяка държава членка или помощ за издаването на DVD.

Критерии и селекция


Критериите за селекция на Наградата LUX 2010 са следните: филмова творба, (включително анимация и документални ленти), разглеждаща основополагащите ценности на европейската идентичност, разкриваща европейското културно разнообразие или допринасяща за дебата върху интеграционните процеси в ЕС. Минималното времетраене на творбите трябва да е 60 минути; те трябва да са продуцирани или ко-продуцирани в страни, участващи в програмата MEDIA (ЕС, Хърватия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария) и да са излезли на екран за първи път между 1 юни 2009 г. и 31 май 2010 г.

Всяка година специализирано жури определя десетте филма за официалната селекция. В него участват продуценти, разпространители, директори на фестивали и критици. Една трета от състава на журито (общо 17 човека) се подновява всяка година, като неговите членове се определят от Комисията по култура и образование в ЕП. В състава на журито участва и миналогодишният носител на наградата. Европейската комисия (програма MEDIA) и Съветът на Европа (EURIMAGES) участват като наблюдатели. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7084 |14.05.2010 Показват 12 филма на Антониони с реставрирани копия . 0| 5215 |14.03.2010 Конкурс по журналистика обяви ЕП . 0| 5543 |16.12.2009 Определиха 10-те филма на 2009-та в САЩ . 0| 6145 |18.09.2009 90 филма могат да се гледат на фестивала „Златен Ритон”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads