Реклама / Ads
7| 6898 |05.01.2015 АРТ ДЖУНГЛА

В очакване на Homo Bulgaricus ex machinа

.
д-р Георги Чалдъков
Какво се случи през Божията Година 2014 в България? Превъзмогнахме ли рефлексите на егоизма, алчността, агресията? На „каменното сърце, душевния Алцхаймер и екзистенциалната шизофрения“? – както ги диагностицира Папа Франциск в предколедното си обръщение към своите епископи и кардинали.
 
Ако не възхищение и стимулиране, то поне имахме ли толерантност към таланта и постиженията на другите? Ако отговорите са негативни, през Божията Година 2014 е продължило отчуждението, разделението, разпадането. В началото Годината бе свидетел на най-тъжната човешка мечта: един журналист отвори уличната врата на „подземието“ и влезе в него - там на топло живееха няколко бездомни. На въпроса „За какво мечтаеш?“, един  от тях отговори „Да умра.“

След това Годината претърпя традиционните инфаркти и инсулти, споминали повече от 70 хиляди българи. И бе потопена от наводнения, взривена от експлозии и банкови фалити, унизена от прогресиращата бедност, неграмотност, побоища над лекари, арогантност на политици. И особено много от коалицията БСП-ДПС, която доведе протестите, изборите, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ на сърдитите социалисти и един драмсъстав без цензура. И 240 депутати, 18 евродепутати, Бойко Борисов, 18 министри, трима заместник министри. И един президент-псевдодисидент. Всеки от които получава много по-голяма заплата от тази на образованите хора - учители, лекари, учени, артисти, поети, писатели, архитекти, инженери, на които, ако се предоставят възможности за реализация, могат да осигурят по-добър стандарт на живот на хората и обществото. 
Така Годината достигна до логичния извод, че именно това е една от причините за инфарктите, инсултите, наводненията, взривовете, фалитите, бедността, неграмотността, побоищата. И лошото качество на коалициите, депутатите, министрите, заместник министрите и президентите на РБ.
Все пак, Годината 2014 видя българи, устремени към висините на своите професии: Теодосий Теодосиев – учител по физика и приложна математика в Казанлък, наричат го Тео – българският бог на таланти, които на световни олимпиади печелят златни медали по физика и математика и след това учат и работят в престижни университети в САЩ – Петко Динев, Павлин Савов и Ангел Шерлетов в Масачузетски институт по технология в Кеймбридж, Катерина Найденова учи биофизика в университета в Кеймбридж, Англия, Елена Георгиева работи в най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици (ЦЕРН) край Женева. Д-р Павел Табаков – неврохирург във Вроцлав, Полша – направи уникална трансплантация на обонятелни нерви на пациент с травматично прекъснати гръбначномозъчни нерви и пациентът проходи. Доцент Венелин Герганов прави най-сложните операции на мозъчни тумори в Международния институт по невронаука в Хановер, известен по света накратко като „Мозъкът“. Професор Михаил Давидов повече от 20 години работи в университета в Хамбург и прави авангардни изследвания на тестостерон-секретиращите клетки на Лайдиг, които вече са наречени клетки на Лайдиг-Давидов. Доцент Владимир Кефалов във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури, откри, че фоторецепторните клетки на ретината могат да виждат светлина и от инфрачервения спектър. Стефани Станчева – доктор по икономика в Масачузетския институт по технология – работи със световноизвестни икономисти, които търсят пътища за преодоляване на  неолибералното финансово неравенство на хората. В интервю на българския журналист, тя каза, че рецептата за възход на България е намаляване на корупцията и „подобряване на образователната система от първи клас до матурата“. Александър Морфов – най-българският световен режисьор - неговите „Хъшове“ се представят в 200-то си издание, Борис Христов – Поет-емигрант в Страната на самотата – написа „Книга на мълчанието. Book of silence”, Григор Димитров – Маестро на световния тенис – спечели престижни трофеи, Димитър Бербатов – Кавалер на интелигентните голове – продължава да бележи и в „Монако“…
Здравейте, ембриони на българската надежда! Благодарение на вас през Божията Година 2015 много българи ще мечтаят „Да живеем!“ Ще е нужна обаче появата на Homo Bulgaricus ex machinа* и на родна земя – да даде творчески и филантропски тон, хорът може би е готов да запее. Като Тео и хората, които му помагат за построяването на Фабрика за таланти в Казанлък, като родителите на Крисия, Хасан и Ибрахим, и като Фондацията на Бербатов. Време е и поне един български бизнесмен да бъде Homo Bulgaricus ex machinа, който да създаде университет или Научен център по сърдечносъдови науки (а не само футболни отбори), защото по смъртност от инфаркти и инсулти сме една от водещите страни в света. 
Така ще престанем да се въртим в порочния кръг на рефлексите на егоизма, алчността, агресията и надеждата-и-разочарованието, довел ни до най-тревожните европейски статистики за качество на живот, здраве и образование.
Тогава някой ще напише книга и ще я озаглави „Щастието да си българин“.
_____________________________________________________________________
*Перифраза на Deus ex machina (Бог от машина) – неочаквана помощ, описвана в гръцките трагедии, където тежките състояния се разрешават от Бог, спуснат от машина.

(Д-р Георги Чалдъков, Факел.бг)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5424 |04.01.2015 "Прощавай, реч" на Жан-Люк Годар - филм на 2014 г. . 2| 6450 |03.01.2015 Връщат туристи от гробницата в Старосел . 0| 5323 |02.01.2015 Продават два самолета на Елвис Пресли . 9| 6078 |01.01.2015 Особено божествен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads