Реклама / Ads
0| 11975 |02.10.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Октомври – белязан от легендарния Олби

.
Едуард Олби
Десетият месец в годината винаги е имал специално място в календара на родните театрали, защото бележи началото на новия драматичен сезон.
 

Този октомври обаче със сигурност ще остане паметен в историята на българския театър, заради едно изключително събитие – връчването на престижното отличие Doctor Honoris Causa на световноизвестния драматург Едуард Олби.

Номинацията е днес от 14 часа в Аулата на НАТФИЗ, където в присъствието на български творци и общественици Олби ще получи признанието на Театралната ни академия  за приноса му към световното театрално изкуство.

Своеобразен реверанс към емблематичния драматург е премиерата на едноименния филма “Кой се страхува от Вирджиния Улф” по текста на Олби, превърнат в истински шедьовър от талантливия режисьор Майк Никълъс и филмовите легенди Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър, който българската публика ще може да види на 5 октомври от 19 часа в Дома на киното.

Едуарт Олби посети за първи път България в края юни по покана на Народния театър. Повод за кратката му визита бе желанието на талантливият български режисьор Явор Гърдев да постави култова пиеса на Олби “Козата или коя е Силвия” и любопитството на популярния драматург към творческите търсения на родните театрали.

Очаква се сега американската легенда да остане в София до края на октомври, за да присъства лично на последните репетиции на постановката "Козата или коя е Силвия", чиято премиера е на 11 октомври (12 и 13 овктомври) на сцената на Народния театър.

Frognews.bg припомня, че Едуард Олби (роден 1928 г.) се появява на американската театрална сцена в началото на 60-те години на миналия век. Силно повлиян от екзистенциализма на Бекет, лиризма на Чехов и Тенеси Уилямс, в своите пиеси той изследва тънките психологически граници между илюзия и реалност. Всеки негов текст е стремеж към откриването на истински човешкото лице зад маската на всекидневния живот.

Създал серия новаторски, експериментални пиеси, сред които особена популярност добиват „История от зоопарка”, „Деликатно равновесие” и „Кой се страхува от Вирджиния Улф?”, Олби предизвиква истински фурор в театъра. С пиесата „Три високи жени”, след кратко отсътствие, триумфално се завръща в театъра през 1995 година.

Признат от световната театрална гилдия за един от най-оригиналните драматурзи на 20 век, Едуард Олби е носител на три награди „Пулицър”. През 2002 година получава и най-висото театрално отличие „Тони” за пиесата „Козата или Коя е Силвия?”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6967 |01.10.2009 История за любовта и самотата тръгва в Сълза и смях . 0| 5553 |01.10.2009 Пловдив будува в Нощ на музеите . 2| 6223 |30.09.2009 Танцът върху огън вече принадлежи на света . 9| 38609 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads