Реклама / Ads
0| 9645 |28.10.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Oръжия от BG филми оживяват в музей

.
Започна изложба на кинореквизит в НИМ Източник: Вяра Йовева
В Националния исторически музей се откри изложба от над 500 уникални костюми, реквизит, оръжия и фотоси от български филми, създадени между 50-те и 90-те години на миналия век.
 


Експозицията „Киноцентърът представя” е посветена на Деня на народните будители, а нейни съорганизатори са Българска Национална Филмотека и Национален Филмов Център.



Наргилето и костюма на Караибрахим от "Време разделно" не се забравят лесно

„За нас изложбата е част от един по-голям проект, който е свързан с показване на стари български филми, тоест филми произведени преди 93-та година, на които продуцентските права се управляват от НФЦ пред по-млада публика”, каза за frognews.bg директорът на НФЦ Александър Донев.

„Изложбата е допълнение към една филмова програма и дава възможност за по-синтетично, по-комплексно преживяване на българското кино, защото дава достъп до историята на тези филми, могат да се видят предмети от тях, предмети, костюми, аксесоари от онова време и така да се каже филмовото преживяване ще добие едно допълнително измерение”, убеден е Александър Донев.



По-младите харесаха много униформата от филма "Цар и генерал"

Изложбата представя за първи път в пълнoта колекцията „Музей на киното”, която НИМ получи в наследство през 2006 г. с решение на тогавашното ръководство на „Бояна филм” ЕАД, начело с кинорежисьора Евгений Михайлов, малко преди приватизацията на компанията.

Колекцията, собственост на НИМ включва над 2000 експоната, които ще бъдат в основата на бъдещ Музей на киното към Националния исторически музей.

Автор на концепцията на изложбата е кинорежисьорът Евгений Михайлов, който управялва “Бояна филм” в продължение на 9 години. Артмениджмънтът и дизайнът е дело на Румяна Трошанова – художник-сценограф, с над 150 постановки в български театри.



В изложбата е показан реквизит от историческите филми, сред които "Калоян”, "Борис I”, "Хан Аспарух”, "Златният век”, "Време разделно”, “Сватбите на Йоан Асен”, "Боянският майстор", "Константин Кирил Философ” и други.

Любопитен акцент от този период е посветен на голямата ни актриса Невена Коканова , който включва костюм и снимки от филма „Тютюн”.



Няма как да забравим усещането за жена, което ни остави Невена Коканова

Показани са портрети и фотоси, запечатали неповторими мигове от създаването на едни от най-добрите български филми, а също и големия талант на български творци и актьори, някои от които вече не са между живите – незабравимите Апостол Карамитев, Григор Вачков, Катя Паскалева, Антон Горчев и др.

Изложбата продължава до края на февруари 2010 г. и ще бъде придружена с прожекции на български филми в НИМ, които ще са всеки петък от 14.30 часа.



Костюмите от филмите "Хан Аспарух" и "Сватбите на Йоан Асен" са уникални експонати


За да могат зрителите да се потопят напълно в атмосферата на „златните години” на българското кино, НИМ им предоставя изключителната възможност да се облекат в костюми на воини и боляри и да се снимат с тях.

Посетителите ще могат да чуят и музиката от любими български филми, "Козият рог", "Момчето си отива", "Осъдени души" и др., превърнали се отдавна в класика.

















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8293 |28.10.2009 „Досието на ДС” тръгва по екраните . 0| 7205 |27.10.2009 Националният природонаучен музей стана на 120 години . 2| 6112 |26.10.2009 Никола Гюзелев стана Доктор хонорис кауза . 9| 38606 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads